Parchetul Federal din Germania a transmis că cei doi bărbați, cu cetățenie germană și rusă, sunt acuzați, printre altele, că au acționat ca agenți ai serviciului de informații rus și plănuiau inclusiv acte de sabotaj. Cei doi au fost reținuți  miercuri, în cadrul unei operațiuni a forțelor speciale, în Bayreuth, Bavaria.

Potrivit publicației Der Spiegel, unul dintre suspecți, Dieter S., a furnizat Moscovei informații despre instalațiile militare, punând în pericol securitatea țării. Acesta colaborează cu serviciile secrete ruse din octombrie 2023 și a fost de acord să provoace incendii și să plaseze bombe asupra infrastructurii militare, fabricilor de arme și infrastructurii industriale.

Principalul scop era să provoace daune rutelor folosite pentru transportul bunurilor militare și să submineze sprijinului german pentru Ucraina. Dieter S. s-a documentat și a fotografiat instalațiile militare americane din Germania, iar “imagini relevante” au fost transmise mai departe “clienților săi ruși”. Acesta a fost ajutat de celălalt suspect, Alexander J. 

Potrivit Spiegel, facilitățile vizate includ baza Grafenwoehr din Bavaria, unde soldații ucraineni sunt antrenați pentru a folosi tancurile americane Abrams. “Acțiunile au fost menite în special să submineze sprijinul militar oferit de Germania Ucrainei împotriva războiului de agresiune rusesc, se arată în declarația procurorilor germani.

Ambasada Rusiei la Berlin nu a reacționat la acuzații, până la ora redactării știrii.

Surse alternative: Der Spiegel, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday