Centrul american pentru Copii Dispăruți și Exploatați (NCMEC) arată, într-un raport, că exploatarea sexuală a minorilor în mediul online ia, acum, noi forme. Concret, din ce în ce mai mulți copii, dar și familiile lor, sunt șantajați cu fotografii și videoclipuri create cu instrumentele de inteligență artificială.  

În 2023, numărul de sesizări de abuzuri online asupra copiilor a crescut cu 12% față de anul precedent, depășind 36 de milioane de raportări. Aceste incidente se întâmplă cel mai des pe Facebook, Instagram și WhatsApp. Din total, 4.700 au fost imagini sau clipuri generate cu AI. Această categorie din urmă a început să fie monitorizată începând cu anul trecut.

Majoritatea sesizărilor au fost legate de distribuirea de materiale de abuz sexual asupra copiilor. Totodată, agresorii sexuali folosesc și metode de estorcare financiară – conving copii să trimită fotografii sau videoclipuri indecente, iar apoi îi șantajează ca să obțină bani. În unele cazuri, minorii și familiile lor au fost șantajați în baza unor imagini generate cu instrumente de inteligență artificială, deoarece nu au putut dovedi că acestea nu sunt reale.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday