Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, deplânge faptul că ar fi putut fi mai multe vieți salvate dacă Armata Ucraineană ar fi primit suficient ajutor militar occidental, înainte de atacul asupra orașului Cernihiv, astfel încât să poată intercepta rachetele. “Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit un număr suficient de sisteme de apărare antiaeriană și dacă determinarea lumii de a contracara teroarea rusă ar fi fost suficientă”. Bilanțul la ora 14 indică cel puțin 13 persoane decedate și 60 rănite, printre victime numărându-se și copii, transmit autoritățile locale. Șase persoane sunt date dispărute.

Din primele date, Armata Rusă a lansat cel puțin trei rachete Iskander asupra centrului orașului, într-o zonă aglomerată. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare, numeroase persoane fiind prinse sub dărâmături. Autoritățile avertizează că bilanțul victimelor, cel mai probabil, va crește.

Cernihiv se află la 150 de kilometri nord de capitala Kiev, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, și are o populație de aproximativ 250.000 de persoane.

Pe parcursul lunilor de iarnă, Rusia nu a făcut niciun progres important de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, concentrându-se în schimb pe un așa-numit război de uzură. Cu toate acestea, lipsa de muniție de artilerie, trupe și vehicule blindate din Ucraina le-a permis rușilor să avanseze câte puțin, dar constant, subliniază analiștii, care arată că Ucraina este vizibil afectată în acest moment de întârizerea ajutoarelor occidentale, inclusiv a pachetului de 60 de miliarde de dolari din partea SUA.

Surse alternative: Pravda, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday