Context: Ucrainenii au atacat marți noaptea baza aeriană rusească de la Geankoi (Crimeea) dar rușii acumulează forțe la Ceasiv Yar, în Donbas, în ceea ce pare a fi pregătirea unei ofensive terestre care se poate dovedi decisivă.

Într-o analiză specială, publicată marți seara, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW – probabil cel mai prestigios grup de analiști, cu sediul la Washington), avertizează Statele Unite că “Rusia iese din războiul pozițional și începe să reia manevre active pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în furnizarea asistenței militare americane pentru Ucraina. Armata Ucraineană nu mai poate menține liniile actuale ale frontului acum, fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special muniții de artilerie și apărarea aeriană, pe care doar SUA le pot oferi rapid și la scară”, arată ISW, care explică faptul că unitățile ucrainene din prima linie sunt expuse atacurilor aeriene rusești, iar avioanele acestora lansează acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene, pentru prima dată de la începutul războiului.

În același timp, absența focului de artilerie ucraineană permite rușilor să folosească coloanele de blindate fără a suferi pierderi semnificative, iar aceștia avansează încet, dar constant, pe mai multe sectoare ale frontului.

“Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Amânarea acesteia va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei spre finalul anului 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei”.

ISW merge mai departe cu analiza, arătând că SUA au în realitate doar două opțiuni – reluarea rapidă a furnizărilor de muniții pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului, sau o înfrângere a Ucrainei care va permite rușilor să vină la granițele NATO de la Marea Neagră până în Polonia.

“Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”.

ISW mai arată că o victorie a Rusiei ar permite acesteia să recruteze și să încorporeze sute de mii de ucraineni, așa cum a făcut deja în teritoriile ocupate din Donbas.

“Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea URSS, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc. Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele NATO din vestul Europei către sudul și centrul Europei, privând NATO de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei invazii ruse. Aceste trupe NATO, fără experiență reală de luptă în războiul mecanizat modern, ar fi dezavantajate în fața unei armate ruse întărită și încurajată de victoria sa din Ucraina”, mai arată ISW.

Concluzia analizei ISW este că o Ucraină independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face un atac rusesc asupra NATO mult mai dificil, mai riscant și mai costisitor pentru Moscova. “O Ucraină independentă și puternică va ajuta astfel NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să învingă dacă descurajarea eșuează. O Rusie victorioasă care își atinge scopul de a distruge în întregime Ucraina, pe de altă parte, va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO, într-o perioadă relativ scurtă de timp”.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday