Comisia Europeană face demersuri pentru a-și reorganiza alocările către țările sărace ale UE (Politico menționează ca exemple doar Portugalia și Bulgaria) în următorii ani. Comisia urmează să înainteze anul viitor o propunere în acest sens, ce ar urma aprobată cu unanimitate de toate țările UE până în 2027, urmând a fi implementată din 2028.

Actualul model, implementat după pandemie, prin care Comisia s-a împrumutat pentru a asigura investiții printr-un fond (PNRR – mecanism de redresare și reziliență) paralel cu bugetul UE este respins de țările conservatoare din punct de vedere fiscal, așa cum ar fi Germania și Olanda, deși numeroase țări așteaptă prelungirea sa și după anul 2026, atunci când expiră. Mai mult, Comisia ia în calcul ca fondurile de coeziune, prevăzute în bugetul multianual să fie acordate doar în baza unui plan de reforme, folosind totuși acest model introdus pentru prima dată prin PNRR. Diferența constă în faptul că aceștia nu ar mai fi bani împrumutați de UE, ci alocări bugetare.

Politico scrie că acest lucru marchează “sfârșitul unei ere a banilor primiți pe gratis”, când fondurile UE pentru diferite proiecte (drumuri, spitale, energie regenerabilă) au fost acordate în principal țărilor din estul și sudul Europei, fără ca acestea să fie nevoite să facă ceva în schimb. Totuși, statisticile Uniunii arată că implementarea PNRR nu a mers până acum foarte bine tocmai pentru că țările au fost condiționate de aprobarea unor reforme politice, doar o treime din cele peste 700 de miliarde de euro fiind cheltuite până acum.

Sursa: Politico

Foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday