NASA precizează că “obiectul misterios” prăbușit luna trecută peste o locuință din Florida era, de fapt, o componentă debarasată de pe Stația Spațială Internațională, care ar fi trebuit să ardă complet la intrarea în atmosferă.

NASA a transmis că obiectul, o bucată cilindrică de metal de aproximativ un kilogram și cu o înălțime de 10 cm, făcea parte dintr-un suport metalic atașat unui palet de marfă, folosit pentru debarasarea în spațiu a bateriilor vechi de la Stația Spațială Internațională. 

Echipamentul, cu o masă totală de aproximativ 2800 de kg, a fost eliberat de pe stație în 2021, după livrarea și instalarea unor noi baterii, ca parte a modernizării sistemului de alimentare a ISS. Deși trebuia să ardă complet, o bucată din suport a rezistat la intrarea în atmosferă și a picat pe acoperișul unei case, l-a străpuns și a ajuns în interiorul acesteia. Incidentul a avut loc în orașul Naples (de pe coasta de sud-vest a Floridei), pe 8 martie. Ulterior, obiectul a fost trimis la Centrul Spațial Kennedy al NASA, pentru a fi analizat.

Stația Spațială Internațională va efectua o investigație detaliată pentru a determina cauza “supraviețuirii” resturilor. NASA își menține angajamentul de a opera în mod responsabil pe orbita joasă a Pământului și de a reduce cât mai mult posibil riscurile, pentru a proteja oamenii de pe Pământ atunci când trebuie să se elibereze echipamente spațiale”, a transmis NASA.

Sursă: NASA

Folosim cookies