Biroul Australian de Meteorologie informează că Oceanul Pacific ”s-a răcit substanțial” în ultima săptămână. Conform meteorologilor, fenomenul El Niño, care împreună cu schimbările climatice a dus la temperaturi record pe glob, s-a încheiat. El Niño a început în iunie anul trecut și a atins un vârf în decembrie.

Totuși, meteorologii avertizează că nu este clar ce urmează și dacă fenomenul La Niña se va forma mai târziu în acest an, așa cum au prezis alți meteorologi. O serie de recorduri lunare recente de temperatură la nivel mondial i-a determinat pe unii oameni de știință să se teamă că lumea ar putea intra într-o nouă fază a schimbărilor climatice și mai rapide. Lunile de după încheierea lui El Niño vor da un indiciu clar dacă temperaturile ridicate recente au fost cauzate de schimbările climatice.

Părerile oamenilor de știință sunt împărțite. Cercetătorii americani au declarat recent că există 60% șanse ca fenomenul La Niña să se dezvolte în perioada iunie-august și 85% șanse ca acest lucru să se întâmple până în toamnă.

Pe de altă parte, Biroul Australian de Meteorologie spune că astfel de declarații trebuie tratate cu prudență și că se așteaptă ca condițiile neutre să dureze cel puțin până în iulie: Modelele climatice indică că ENSO va continua probabil să fie neutru cel puțin până în iulie 2024”.

Ciclul dintre cele două fenomene este extrem de important pentru fermierii din întreaga lume. El Niño aduce, în general, vreme mai caldă și mai uscată în estul Australiei și Asia de Sud-Est și condiții mai umede în America, în timp ce La Niña are efectul opus. Numele complet al modelului este El Niño-Oscilația Sudică sau ENSO. Este marcat de trei faze diferite: El Niño fierbinte, condiții neutre sau o perioadă mai rece numită La Niña.

Surse alternative: BBC, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday