Publicația britanică a consultat mai mulți manageri ai unor fonduri de investiții din țările vestice, care au explicat de ce așteptările privind reducerea inflație nu sunt tocmai realiste. Frédéric Leroux, un administrator de fonduri de la firma franceza Carmignac, a declarat că este deja clar că îmbătrânirea populației duce la creșterea inflației în țările bogate. Pe măsură ce raportul dintre persoanele în vârstă și cel al oamenilor apți de muncă va crește, acest lucru agravează deficitul de forță de muncă și duce la creșterea salariilor, a explicat el. Pe de altă parte, rămânerea o perioadă mai lungă a oamenilor în câmpul muncii creează și o vulnerabilitate a acestei piețe, pentru că forța de muncă îmbătrânită este mai vulnerabilă la schimbări. 

În același timp, creșterea duratei de viață implică o plată mai îndelungată a pensiei pentru un număr tot mai mare de oameni, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, majorează deficitele publice. Guvernele sunt nevoite să împrumute bani pe care îi introduc în economie fără a avea în mod necesar o cantitate mai mare de bunuri și servicii prestate, iar asta majorează prețurile.

Ihab Salib de la Federated Hermes pleacă de la premisa că atât inflația cât și dobânzile vor rămâne la un nivel mai ridicat decât în ultimii ani, iar guvernele care deja au datorii și deficite mari se vor confrunta cu alegeri dificile, din cauza acestui lucru. “Sunt în dificultate. Cea mai mare parte a datoriei guvernamentale a crescut foarte mult. Practic, în orice economie sau în orice parte a lumii, capacitatea guvernelor de a-și menține datoria la acest nivel de finanțare mai ridicat va fi foarte dificilă”, a spus Salib.  

Biroul de buget al Congresului SUA a avertizat că datoria guvernamentală este pe cale să crească de la 97%, din PIB, anul trecut, la 116%, până în 2034, un nivel mai mare decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În Marea Britanie, nivelul datoriilor este la cel mai ridicat nivel din anul 1960 încoace.

Sursă: Telegraph 

Foto: Cam144tas | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday