Economia Chinei a crescut cu +5,3% în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, peste așteptările analiștilor. Totuși, a încetinit ritmul de creștere al consumului și producției industriale.

Datele publicate de Biroul Național de Statistică arată că, în primele trei luni ale anului, PIB-ul Chinei a crescut cu +5,3%, în timp ce experții economici consultați de Reuters anticipau o majorare cu +4,6%. Pe o bază trimestrială, indicatorul a crescut cu +1,6% în primul trimestru din 2024, față de +1,4% cât prognozau specialiștii.

Guvernul a fost nevoit să adopte măsuri de politică fiscală și monetară pentru impulsionarea creșterii economiei, care până la final de 2022 s-a confruntat cu restricții impuse în contextul pandemiei și cu o recesiune prelungită în domeniul imobiliar. Creșterea economică din 2023, de +5,2%, a fost pusă de analiștii economici tocmai pe fondul raportării la un 2022 afectat de restricții.

Executivul chinez apelează la lucrările de infrastructură pentru a ajuta la creșterea economiei, în condițiile în care ritmul de creștere al vânzărilor cu amănuntul și producției industriale a încetinit în martie, față de primele două luni. Mai exact, producția industrială a crescut cu 4,5% în a treia lună a anului, față de martie 2023, iar vânzările cu amănuntul s-au majorat cu 3,1%, ambele mult mai puțin decât era anticipat.

Sursă: Reuters

Folosim cookies