Emmanuel Macron a indicat că ceremonia s-ar putea desfășura în Piața Trocadero din Paris, care este pe partea cealaltă a Senei de Turnul Eiffel, sau pe arena Stade de France, o formulă respectată până acum la celelalte ediții. Președintele a dat asigurări că “planurile B și C sunt pregătite în paralel [cu planul A] și vom analiza acest lucru în timp real”.

Conform planului inițial al Franței, cei peste zece mii de participanți la Jocurile Olimpice vor naviga pe o porțiune de aproape șase kilometri dn Sena, cu aproximativ 160 de șlepuri. Inițial, organizatorii și-au propus ca peste 600 de mii de persoane să asiste, de pe ambele maluri ale râului, însă numărul a fost redus la 300 de mii.

De asemenea, turiștii nu vor mai putea viziona, în mod gratuit, ceremonia, iar biletele vor fi oferite doar în baza unei invitații, nu prin pre-înregistrare. 

Preocupările privind securitatea s-au intensificat după amenințările de săptămâna trecută ale ISIS la adresa meciurilor din Champions League, desfășurate la Paris, Madrid și Londra. Autoritățile franceze spun că riscurile de securitate sunt generate și de războaiele din Ucraina și Gaza. Luni, autoritățile franceze au anunțat că sporesc măsurile de securitate la lăcașurile de cult și la școlile evreiești, de teama unor atacuri, în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și al apropierii Paștelui evreiesc. Astfel, Macron a spus că “vrem să lucrăm la un armistițiu olimpic și cred că este o ocazie pentru mine să angajez mulți dintre partenerii noștri”. Președintele a spus că i-a cerut ajutorul omologului chinez, Xi Jinping, să-l ajute să obțină acordul.

Jocurile Olimpice se vor desfășura în perioada 26 iulie – 11 august și vor fi urmate de Jocurile Paralimpice, în intervalul 28 august – 8 septembrie.

Sursă: BBC

Foto: Facebook/Paris 2024

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday