Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Iranul a anunțat cu 72 de ore înainte țările vecine și Statele Unite, aliatul Israelului, că va lansa atacul cu drone și rachete de sâmbătă seara. Ministerul de Externe al Turciei a precizat că a purtat discuții atât cu Washingtonul, cât și cu Teheranul înainte de atac, adăugând că a transmis mesaje în calitate de “intermediar”.

“Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va merge mai departe. Eram conștienți de aceste posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză”, a declarat un oficial turc pentru Reuters.

Oficiali irakieni, turci și iordanieni au declarat fiecare că Iranul a transmis săptămâna trecută un avertisment timpuriu cu privire la atac, deoarece exista risculă să provoace numeroase victime și să escaladeze conflictul. Avertismentul ar fi fost transmis cu trei zile înaintea operațiunii, deși la acel moment nu fusese dezvăluită data exactă la care va avea loc. Ulterior, cu câteva ore înaintea atacului aerian al iranienilor, Irakul ar fi primit încă o notificare, în care era informat că va începe operațiunea, mai susțin oficialii irakieni citați sub protecția anonimatului de Reuters.

Un alt oficial iranian susține că Teheranul a informat Washingtonul, prin canale diplomatice care includ Qatar, Turcia și Elveția, cu privire la ziua programată pentru atac, subliniind că acesta va fi efectuat astfel încât să nu provoace un răspuns.

Totuși, un oficial din Administrația Biden a respins afirmațiile lui Amirabdollahian și ale celorlalți oficiali, afirmând că Washingtonul a avut contacte cu Iranul prin intermediari elvețieni, dar nu a fost anunțat cu 72 de ore înainte. “Acest lucru nu este absolut deloc adevărat. Nu au emis nicio notificare”, precizând că Iranul a trimis Statelor Unite un mesaj abia după ce au început atacurile: “Am primit un mesaj de la iranieni în timp ce operațiunea era în desfășurare, prin intermediul elvețienilor, prin care sugerau că nu va mai fi un alt atac. Așa că acesta a fost singurul mesajul al lor către noi”, a declarat oficialul american.

Totuși, SUA au avut informații cu privire la intențiile Iranului încă din cursul săptămânii trecute, când au observat deplasări de drone și rachete de croazieră în interiorul Iranului, evaluând încă de vineri că este posibil ca Teheranul să se pregătească să atace Israel. Tot vineri, Joe Biden afirmase că se așteaptă la o ofensivă a Iranului “mai curând decât mai târziu”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday