99% dintre dronele și rachetele balistice și de croazieră lansate de Iran asupra Israelului au fost interceptate, cele mai multe dintre ele înainte de a ajunge deasupra țării, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari. Mai exact, au fost 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

Un oficial de rang înalt al Administrației Biden a declarat la CNN că președintele Joe Biden i-a spus premierului Benjamin Netanyahu, la telefon, că apărarea israeliană a marcat “o victorie pentru țară”, pentru că “nimic de valoare” nu a fost lovit. Potrivit oficialilor americani, navele și aeronavele Marinei Americane din regiune au interceptat 70 de drone și trei rachete balistice, acestea din urmă folosind sistemul de apărare antirachetă Aegis. 

IDF a precizat că doar câteva rachete balistice iraniene au intrat pe teritoriul țării și au provocat avarii minore la o bază militară din deșertul Negev, în sud. Hagari a încheiat prin a spune că unele lansări au fost făcute din Irak și Yemen.

Joe Biden a declarat, public, că Armata Americană a mutat aeronave și distrugătoare în regiune, în ultimele zile, pentru a ajuta la apărarea Israelului. De asemenea, Ministerul britanic al Apărării a afirmat că aeronavele Royal Air Force au fost gata să intervină, iar un purtător de cuvânt al armatei israeliene a subliniat rolul foarte important al Franței în procesul de interceptare a proiectilelor.

Israel dispune de un sistem de apărare antiaeriană în trei straturi. Sistemul Iron Dome constituie “stratul interior”, conform Organizației de apărare antirachetă (IMDO) a țării. În Israel sunt cel puțin zece baterii Iron Dome, fiecare echipată cu un radar care detectează rachetele și un sistem de comandă și control care determină care dintre acestea reprezintă o amenințare sau care va cădea în zone nepopulate. În primul caz, Iron Dome lansează rachete sol-aer.

Următorul strat, mai cunoscut ca “Praștia lui David”, protejează în fața amenințărilor cu rază scurtă și medie de acțiune, potrivit descrierii organizației. “Praștia” folosește interceptori de mișcare pentru a doborî ținte aflate până la 300 de kilometri distanță.

Deasupra acestui sistem se află Arrow 2 și Arrow 3, dezvoltate împreună cu SUA. Arrow 2 folosește focoase cu fragmentare pentru a distruge rachetele balistice și are o rază de acțiune de 90 de kilometri, până la o altitudine maximă de circa 50 de kilometri. Arrow 3 folosește tehnologia hit-to-kill pentru a intercepta rachetele balistice care se apropie, dar înainte ca acestea să reintre din spațiu în atmosferă, în drumul către ținte. Israel mai dispune de aeronave de luptă de ultimă generație, inclusiv F-35I “invizibile”.

Analiza integrală pe CNN

Foto arhivă, surse: Rafael Ben Ari | Dreamstime.comrafael.co.iliai.co.il

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday