Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut o încetare imediată a ostilităților. “Nici regiunea, nici lumea nu-și poate permite un alt război. Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi din Orientul Mijlociu”, a avertizat Guterres. De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni azi de urgență, pentru a discuta situația din regiune.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că UE condamnă cu fermitate atacurile Iranului asupra Israelului. “Aceasta este o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale”, a transmis acesta pe rețelele de socializare.

Într-o reacție rară din partea Chinei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a transmis că este vorba de o revărsare a conflictului din Gaza și că ar trebui implementată fără întârziere o încetare a focului. Astfel, acesta a făcut apel “la părțile relevante să dea dovadă de calm și reținere, pentru a preveni noi escaladări”.

Germania a transmis, prin intermediul ministrului de Externe Annalena Baerbock, că Iranul a lansat drone și rachete în Israel. Condamnăm ferm atacul în curs, care ar putea arunca o întreagă regiune în haos. Iranul și aliații săi trebuie să oprească acest lucru imediat”.

Premierul britanic Rishi Sunak a transmis: “Condamn în termenii cei mai fermi atacul nesăbuit al regimului iranian împotriva Israelului. Iranul a demonstrat încă o dată că intenționează să semene haosul în propria curte”.

Președintele american Joe Biden s-a întors mai devreme dintr-o călătorie pentru a monitoriza evenimentele din Orientul Mijlociu de la Casa Albă, și-a reiterat “sprijinul ferm” față de securitatea Israelului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a condamnat atacul iranian ca fiind “nesăbuit și fără precedent […] Nu căutăm un conflict cu Iranul, dar nu vom ezita să acționăm pentru a ne proteja forțele și pentru a sprijini apărarea Israelului”, a transmis acesta.

Președintele Klaus Iohannis a transmis pe X (Twitter) că România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea escaladărilor în regiune”.

Surse alternative: CNN, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday