Ministerul german al Apărării a anunțat, într-o postare pe rețeaua X, că transferul sistemului de apărare antiaeriană, suplimentar față de cele promise sau furnizate până acum, este necesar pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, pe fondul creșterii numărului de atacuri rusești.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a mulțumit armatei germane și cancelarului Olaf Scholz pentru dovada reală de sprijin și i-a îndemnat și pe ceilalți lideri ai țărilor partenere să urmeze exemplul. Potrivit lui Zelenski, pe lângă sistemul Patriot, vor fi furnizate și rachete de apărare pentru sistemele deja aflate în Ucraina. 

Sistemele de apărare antiaeriană Patriot sunt printre cele mai avansate de la nivel mondial. Sistemul este alcătuit dintr-un radar extrem de performant, o stație de control, un generator, stații de lansare de rachete și alte vehicule de sprijin. 

Bateriile Patriot acționează la o distanță de până la 75 de kilometri și pot doborî rachete de croazieră, avioane, drone sau rachete balistice. 

Într-un interviu la începutul lunii acordat pentru Reuters, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a spus că Ucraina a identificat peste o sută de sisteme de apărare Patriot în țările care au sprijinit, până acum, Ucraina. La acel moment, Kievul a transmis că are nevoie de minumum încă 5-7 baterii, pentru o protecție suplimentară în fața atacurilor rusești.

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra teritoriului ucrainean, în ultimele săptămâni, iar rachetele și dronele lansate au copleșit sistemele de apărare ale Armatei Ucrainene. Armata Rusă a vizat, îndeosebi, centrale pentru producția electricității, substații și alte elemente din infrastructura energetică. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday