Victor Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a pledat vinovat, la începutul lunii martie, pentru acuzația că a acționat ca agent străin ilegal, iar ca parte a acordului cu procurorii, va dezvălui detalii despre cooperarea sa cu serviciile de informații cubaneze. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, a fost condamnat să plătească 500 de mii de dolari.

Rocha a fost arestat în urmă cu șase luni în locuința sa din Miami, sub acuzația că s-a implicat în “activități clandestine” (spionaj) în numele Cubei. Autoritățile americane susțin că a transmis informații guvernului cubanez încă din 1981, în timp ce lucra pentru Departamentul de Stat al SUA. De asemenea, este acuzat și de fraudă electronică și de fals în declarații. Departamentul american de Justiție precizează că aceasta este una dintre cele mai lungi infiltrări în guvernul american a unui agent străin. 

Dovezile adunate de anchetatori includ înregistrări în care Rocha recunoaște că a lucrat ca spion pentru Cuba timp de zeci de ani, îl laudă pe răposatul lider cubanez Fidel Castro ca fiind “Commandante” și numește Statele Unite drept “inamicul”. 

Rocha a sprijinit în secret Partidul Comunist cubanez și a spionat împotriva Washingtonului timp de mai multe decenii, atât în calitate de ambasador al SUA în Bolivia (2000 – 2002), cât și în timpul unei cariere de peste 20 de ani la Departamentul de Stat (1981 – 2002).

El a făcut parte din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe în perioada 1994 – 1995 și a lucrat drept consilier al Comandamentului de Sud al armatei americane, care supraveghează întreaga Americă Latină și Caraibe – inclusiv Cuba, din aproximativ 2006 până în jurul anului 2012.

În noiembrie 2022, un agent FBI sub acoperire l-a contactat pe Rocha, pretinzând că este un reprezentant al serviciilor de informații cubaneze care îi transmitea un mesaj de la “prietenii săi din Havana“, cerându-i o întâlnire față în față. Rocha a fost de acord să aibă trei întâlniri cu agentul, în timpul cărora a divulgat detalii despre perioada în care a lucrat ca agent secret pentru guvernul cubanez.

Sursă: DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday