Înalți oficiali americani au prezentat o varietate de moduri în care China ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei și contribuie decisiv la “cea mai ambițioasă expansiune a apărării ruse de la epoca sovietică încoace, mai rapid decât am crezut că este posibil la începutul acestui conflict”. O parte din informațiile prezentate se regăsesc în rapoarte oficiale declasificate, explică Reuters. 

Conform dezvăluirilor, Rusia a primit din China componente care acoperă lacunele critice din lanțul de producție pentru apărare, “care, altfel, a suferit regrese semnificative”, dar și prin tehnologii pentru drone și rachete, componente pentru sateliți și alte capacități spațiale, inclusiv imagini din satelit care sporesc amenințarea rusă nu numai în Ucraina, ci în toată Europa.

Deși oficialii subliniază că Beijingul nu a oferit asistență letală rușilor, în 2023, spun aceștia, 90% din importurile de microelectronică, pe care Rusia le-a folosit pentru a produce rachete, tancuri și avioane, proveneau din China. De altfel, subliniază ei, a furnizat peste 70% din cele 900 de milioane de dolari în mașinării-unelte, cel mai probabil folosite de ruși în producția rachetelor balistice.

Mari companii chineze, precum Wuhan Global Sensor Technology și Hikvision, livrează componente și echipamente optice care pot fi utilizate în sistemele rusești, inclusiv pe tancuri și vehicule blindate, subliniază aceștia. Alte componente pe care Rusia le-a primit de la chinezi includ motoare de drone și motoare turbojet pentru rachete de croazieră. Entități chineze și rusești au colaborat pentru a fabrica drone în interiorul Rusiei.

Ambasada Chinei în SUA a reacționat, transmițând că nu a furnizat armament niciunei părți și  că nu este “un producător sau o parte implicată în criza din Ucraina”. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters că schimburile comerciale normale dintre China și Rusia nu ar trebui să fie perturbate sau restricționate.

Înalții reprezentanți ai Administrației Americane au sugerat o nouă metodă de a diminua agresiunea rusă din Ucraina: Părerea noastră este că una dintre cele mai eficiente mișcări de care dispunem în acest moment pentru a sprijini Ucraina este de a convinge China să nu mai ajute Rusia să își reconstituie baza industrială militară. Rusia ar avea dificultăți în a-și susține efortul de război fără contribuția Chinei”.

Antony Blinken, secretarul american de stat, plănuiește o vizită în China în următoarele săptămâni, după o călătorie a secretarului Trezoreriei, Janet Yellen. Administrația speră că un dialog, inclusiv o convorbire telefonică recentă între Biden și președintele chinez, Xi Jinping, poate ajuta la limitarea tensiunilor dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday