Zonele în care s-a dispus măsura evacuării sunt în vestul Rusiei, Siberia și în Kazahstan. Măsura a fost luată după ce râurile principale ce se varsă în Marea Caspică, prin Kazahstan au atins debite record și au ieșit din matcă, în urma temperaturilor ridicate, ce au provocat topirea rapidă a zăpezii. Doar în Kazahstan au fost evacuate peste 100 de mii de persoane, până în prezent.

La Orenburg, un oraș aflat în sud-vestul Rusiei, viceprimarul a informat că peste 360 ​​de case și aproape 1.000 de loturi de teren au fost inundate peste noapte. Oficialul a adăugat că este de așteptat ca inundațiile să atingă apogeul astăzi și să înceapă să se diminueze în următoarele două zile. Guvernatorul regiunii i-a transmis anterior președintelui Vladimir Putin că 11.972 de case au fost inundate și, dacă apele vor crește în continuare, încă 19.412 persoane ar fi în pericol.

Echipele de intervenții au declarat că nivelul apei din râul Ural a depășit cu peste doi metri nivelul considerat periculos. De asemenea, nivelul apelor a crescut cu 1,4 metri și la Kaminskoye, o localitate din Kurgan (regiune din vestul Rusiei), unde a fost dispusă, de asemenea, evacuarea locuitorilor. Kurgan găzduiește o parte esențială a complexului militar-industrial rusesc, care cuprinde o fabrică uriașă ce produce vehicule de luptă de infanterie pentru armată, foarte solicitate în ofensiva rușilor din Ucraina. Totuși, nu au existat raportări că fabrica ar fi fost afectată până în prezent.

Creșterea nivelului apelor amenință, de asemenea, părțile sudice ale Siberiei de Vest, cel mai mare bazin de hidrocarburi din lume, și zonele din apropierea Volgăi, cel mai mare fluviu din Europa.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday