Sâmbătă, ora 10:30: Israelul a efectuat sâmbătă dimineață noi lovituri aeriene în sudul Libanului, la Al Rihan, unde au țintit un o bază importantă a militanților Hezbollah, au transmis Forțele de Apărare israeliene (IDF), relatează CNN.

Ieri, IDF a lansat mai multe atacuri aeriene asupra clădirilor folosite de Hezbollah din sudul țării, după ce  militanții au lansat din Liban 40 de rachete spre nordul Israelului.

Sâmbătă, ora 7:40. Două persoane care au legături cu serviciile americane de informații au declarat pentru CNN că SUA au observat că Iranul deplasează drone și rachete de croazieră în interiorul țării, fapt ce semnalează că este posibil să se pregătească să atace ținte de pe teritoriul Israel. Washington nu exclude ca grupările susținute de Iran, în țări din vecinătatea Israel, să fie și ele implicate în atacuri.

Separat, doi oficiali americani au spus pentru CNN că SUA vor încerca să intercepteze orice lansări de arme asupra Israel, dacă acest lucru este posibil. Până acum, forțele Marinei Americane din Marea Roșie au interceptat rachete de croazieră lansate de rebelii houthi din Yemen către Israel.

Vineri, ora 21:40. Vineri seară, Ministerul român de Externe le-a recomandat cetățenilor români să evite orice călătorie în Israel, teritoriile palestiniene, Liban și Iran, în contextul escaladării tensiunilor. Românilor aflați deja în aceste țări și teritorii, Ministerul le sugerează să se informeze din surse oficiale cu privire la situația de securitate și să respecte eventualele instrucțiuni de la autoritățile locale.

Știrea în formă inițială. Hezbollahul libanez, o grupa susținută de Iran, și-a revendicat responsabilitatea pentru un tir de rachete lansate asupra regiunii Panhandleul Galileii, din nordul Israelului. Gruparea spune că ar fi lansat zeci de rachete asupra pozițiilor de artilerie ale armatei israeliene, potrivit unei informări citate de The Times of Israel.

În zona de nord a Israelului, au fost activate sirenele de avertizare. Pe rețelele sociale, au fost publicate mai multe videoclipuri cu sistemul de apărare Iron Dome, care, aparent, interceptează tirul de rachete. Nu sunt informații despre victime.

Armata israeliană (IDF) a transmis că au avut loc 40 de lansări de pe teritoriul Libanului, iar o parte dintre ele au fost interceptate. Pe lângă acestea, IDF a mai distrus două drone lansate tot din Liban.

Anterior informațiilor privind activarea sistemelor de alarmare, IDF a scris pe rețeaua X că a distrus mai multe obiective folosite de Hezbollah, în sudul Libanului, pentru a lansa atacuri peste graniță.

În această după-amiază, portavionul american USS D. Eisenhower a intrat în Marea Roșie, apropiindu-se de Israel, într-o demonstrație de solidaritate pentru Israel și descurajare a Iranului. Portavionul ar putea intercepta drone și rachete lansate din Iran.

În ultimele zile, mai multe publicații internaționale au scris, citând sub protecția anonimatului oficiali americani, că Iranul sau milițiile pe care le susține vor lansa un atac împotriva Israelului. De altfel, Casa Albă a transmis, oficial, că se află în stare de alertă maximă. 

Departamentul Apărării al SUA mobilizează, în prezent, mijloace suplimentare în regiunea Orientului Mijlociu, “pentru a susține eforturile regionale de descurajare și pentru a consolida protecția trupelor americane”, a declarat un oficial american din domeniul apărării pentru CNN. Pentagonul a lucrat în mod special pentru a consolida apărarea aeriană a trupelor americane staționate în Irak și Siria, care au fost atacate de peste 100 de ori între octombrie și februarie de către trupe terțe susținute de Iran. SUA și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, au emis avertizări de călătorie pentru angajații guvernamentali din Israel.

Potrivit unor persoane familiarizate cu subiectul, consultate de CNN, un atac iranian asupra Israelului ar fi probabil efectuat de forțe proxy din regiune, mai degrabă decât direct de către Iran, care se teme să ofere SUA sau aliaților săi o justificare pentru a da un răspuns. Sursele au mai menționat că serviciile secrete americane consideră că Iranul a îndemnat mai multe dintre grupările sale proxy să lanseze simultan un atac pe scară largă împotriva Israelului, folosind drone și rachete.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu miniștrii de externe din Turcia, China și Arabia Saudită pentru a-i îndemna să facă presiuni asupra Iranului să nu escaladeze conflictul din Orientul Mijlociu, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Acesta a precizat că SUA “s-au angajat, de asemenea, cu aliații și partenerii europeni în ultimele zile”, pentru a transmite un mesaj similar pentru Iran.

Un atac direct al Iranului asupra Israelului este unul dintre cele mai grave scenarii pentru care se pregătește Administrația Biden, deoarece ar garanta o escaladare rapidă a unei situații deja tensionate în Orientul Mijlociu.

Surse: The Times of Israel, CNN

Foto: Dreamstime/M-Sur

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday