Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut declarații de presă în prezența managerului spitalului, Bogdan Socea, și a președintei Colegiului Medicilor, Cătălina Poiană. Aceștia afirmă că, până în momentul de faţă, nu s-au constatat date care să ateste “o viciere a tratamentului” în secţia ATI a unității și, totodată, din datele preliminare, este vorba de decese care nu puteau fi evitate. Rafila precizează că sunt investigate 17 decese suspecte.

“Mi-e imposibil să cred că cineva ar face așa ceva. Informațiile sunt false. Și noi suntem interesați cine a făcut acuzațiile, ce se întâmplă de fapt. Anul trecut în aceeași perioadă au fost nouă morți pe zi”, a declarat și șefa secției ATI a spitalului, pentru Digi24.

Principalele declarații

Ministrul Sănătății:

  • Nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații, dar mergem în continuare cu ancheta. Sper că aceste situații să fie infirmate de cele trei investigații care se desfășoară în paralel ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor, dar şi bineînţeles cea internă, de la spital.
  • Încrederea în sistemul de sănătate poate fi grav afectată dacă lucrurile sunt ținute sub preș, nu este cazul. Aș vrea să avem la mijlocul săptămânii viitoare concluziile corpului de control.
  • Dacă au fost decese, ele sunt regretabile, iar aceste 17 decese care s-au întâmplat în decursul celor 4 zile, 4-7 aprilie, am făcut o primă statistică.
  • Discutăm de mortalitatea din spital. Mortalitatea medie în anii 2022-2023 și în primele trei luni ale acestui an, este undeva la 3,5 cazuri zilnic. Este o deviație regretabilă, dar se poate întâmpla, sunt zile cu număr mai mare sau mai mic de decese.

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon:

  • Conducerea Spitalului colaborează cu comisiile de anchetă. Până acum, din analiza preliminară nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de ATI.
  • Nu au fost sesizări anterioare cu privire la posibile nereguli în secția de ATI. Pacienții sunt tratați în siguranță, medicii ATI, ca și toți medicii spitalului, depun toate eforturile.
  • Au fost decese care nu puteau fi evitate, din analiza preliminară. Miercuri vom avea raportul final. Din partea de dosar penal nu putem da detalii.
  • Precuparea noastră este analizarea situației. Mortalitatea în terapie reflectă mortalitatea întregului spital. Raportarea de 17 decese se raportează la toate paturile din spital.

Președintele Colegiului Medicilor:

  • Cu certitudine, toate procedurile vor fi derulate cu celeritate. Un reprezentant al Colegiului Medicilor din municipiul Bucureşti a participat astăzi şi participă la acţiunile derulate de corpul de control şi de comisia internă de anchetă a spitalului.
  • Ceea ce s-a verificat până acum, adică procedurile legate de administrarea de terapie şi de îngrijirirea pacienţilor, toate sunt în regulă. Restul datelor sunt în curs în verificare.
  • Vreau să transmit cu fermitate că stabilirea adevărului reprezintă la ora actuală o prioritate şi este singurul lucru care poate să menţină încrederea în sistemul de sănătate. 
  • Nu am primit recent sesizări legate de activitatea din secţia de ATI a Spitalului Pantelimon. Nu avem plângeri din partea aparţinătorilor sau familiilor pacienţilor.

Reamintim, un asistent medical de la Spitalul Sf. Pantelimon a reclamat că 20 de pacienți de la ATI au murit în ultimele zile, din cauza administrării incorecte a unui medicament. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday