Arma DragonFire a fost dezvoltată de către experți din industrie și oameni de știință de la laboratorul de apărare Porton Down (DSTL) din Marea Britanie. Potrivit ministrului britanic al Apărării, Grant Shapps, laserul poate ținti o monedă de o liră sterlină de la un kilometru distanță“.

Sistemul a fost proiectat pentru a distruge dronele, pe care conflictele din Israel și Ucraina le-au evidențiat drept cele mai eficiente arme ale războiul modern. Shapps este de părere că laserul DragonFire ar putea chiar să neutralizeze rachetele balistice, care sunt mult mai rapide. 

Dezvoltatorii estimează că laserul va intra în dotarea Marinei Regale înainte de 2027. Arma laser ar putea fi folosită înainte în Ucraina, pentru a doborî dronele rusești, a sugerat ministrul britanic al Apărării, chiar dacă nu va fi perfecționată în proporție de 100%. Deși tehnologia nu este pregătită pentru a fi desfășurată în luptă, Shapps a recunoscut că poartă discuții despre modul în care Marea Britanie poate testa DragonFire direct pe câmpul de luptă.

DragonFire este de dimensiuni mici, este silențioasă și are costuri mici de producție, de aproximativ 10 lire sterline. Aceasta funcționează prin concentrarea a 37 de canale de raze laser de 1,5 kW, dispuse într-o matrice hexagonală, cu oglinzi pentru a fuziona și amplifica puterea laserelor. De asemenea, cercetătorii susțin că poate atinge viteza luminii și poate arde în câteva secunde drone sau rachete, dar și încărcătura explozibilă a acestora.

Fabricarea laserului a fost accelerată de Ministerul britanic al Apărării, ca răspuns la situația de război din Ucraina și Fâșia Gaza și în contextul amenințării în creștere a atacurilor cu drone.Vrem să accelerăm procesul care ar fi de obicei unul foarte lung, posibil cu o durată de până la 10 ani, până la un termen mult mai scurt și să desfășurăm acest tip de armă pe mare și pe uscat a spus Shapps. Arma a fost testată cu succes la sfârșitul lunii ianuarie.

Surse alternative: The Telegraph, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday