Volumul va fi disponibil din 22 octombrie, în 11 limbi, inclusiv în limba rusă, deși este puțin probabil ca acesta să fie disponibil în Rusia, întrucât mișcarea politică pe care Navalnîi a condus-o acolo este considerată “extremistă”, fiind considerată ilegală. 

Soția lui Alexei Navalnîi a declarat că “această carte este o mărturie nu numai a vieții lui Alexei, ci și a angajamentului său de neclintit în lupta împotriva dictaturii – o luptă pentru care a dat totul, inclusiv viața. Prin intermediul paginilor sale, cititorii vor ajunge să îl cunoască pe omul pe care l-am iubit profund – un om de o profundă integritate și de un curaj de neclintit”.

Ea a adăugat, de asemenea, că povestea vieții lui Navalnîi “îi va inspira și pe alții să lupte pentru ceea ce este corect și să nu piardă niciodată din vedere valorile care contează cu adevărat”.

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a scris pe Telegram că în 2020, la doar două luni după ce fusese otrăvit cu noviciok în timp ce se afla în Germania, Alexei Navalnîi îi dicta părți din viitorul volum autobiografic. Cartea a fost finalizată în 2021, după ce acesta a revenit în Rusia, în închisoare.

Alexei Navalnîi a murit anul acesta, în luna februarie, într-un penitenciar rusesc. La vremea aceea, el executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de extremism. Potrivit presei ruse, el s-a simțit rău după o plimbare, și și-a pierdut aproape imediat cunoștința”, însă soția sa susține că bărbatul de 47 de ani a fost otrăvit cu noviciok, ceea ce a dus la moartea sa. 

Surse alternative: DW, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday