Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a lansat acest avertisment în fața consiliului guvernatorilor agenției, organul cu putere de decizie al organizației. Acesta este alcătuit din 35 de țări și, de această dată, s-a reunit într-o ședință extraordinară. Grossi va călători săptămâna viitoare la New York, pentru a-și exprima îngrijorările în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Directorul a mai solicitat consiliului să susțină în unanimitate rolul AIEA în monitorizarea situației de securitate de la Zaporijie și a mai afirmat: “Se pare că există o aparentă disponibilitate de a continua aceste atacuri, în pofida pericolelor grave pe care ele le reprezintă la adresa siguranței și securității nucleare și în ciuda apelurilor noastre repetate. Oricine se află în spatele acestor atacuri se joacă cu focul”.

Moscova și Kievul se acuză reciproc încă din primele luni ale războiului de lansarea unor atacuri asupra centralei Zaporojie. Ambele țări au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului AIEA imediat după incidentul cu dronă de duminică, care a lovit cupola de deasupra unui reactor oprit al centralei.

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday