Alexander Stubb, noul președinte al Finlandei, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că avertismentele publice recente cu privire la o eventuală extindere a agresiunii ruse dincolo de Ucraina s-au abătut de la ceea ce țările europene ar trebui să se concentreze cu adevărat. Adică să susțină Kievul împotriva Rusiei și să-și pregătească armatele. Stubb a precizat totuși că nu crede că Moscova va ataca o țară NATO înainte de 2030, deși mai mulți lideri europeni au estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii 3 până la 10 ani.

De aceea, consideră că este “urgent să ajutăm Ucraina acum“, deoarece “rușii înțeleg că fereastra lor de oportunitate va începe să se încheie spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie“. Stubb a mai spus că, pe termen scurt, Finlanda își golește “propriul depozit de arme și muniții pentru a sprijini Ucraina, după care îl vom reumple“.

Ajutorul către Kiev pentru lunile următoare este extrem de important, deoarece președintele rus Vladimir Putin “se simte foarte încrezător” și urmărește o oportunitate pentru a sparge apărarea frontului ucrainean până în septembrie, explică Stubb.

“Sunt puțin îngrijorat de această discuție beligerantă despre faptul că Rusia va testa articolul 5 [clauza de apărare colectivă a NATO] și că Europa urmează să intre în conflict. Cred că ar trebui să ne pregătim pentru asta, deși este foarte puțin probabil”, a declarat Stubb pentru Financial Times. Ceea ce le cer tuturor statelor europene este să fie mai pregătite. Pentru a putea evita ce e mai rău, trebuie să te pregătești pentru ce e mai rău, a adăugat el.

Stubb a mai subliniat că Europa are “un prilej de câțiva ani” pentru a-și schimba modul de gândire din perioada de după războiul rece, când prea multe țări considerau că un război este improbabil. Printre măsurile de pregătire pe care le recomandă, președintele finlandez a numit conscripția: “Pentru alianță și UE, nu este vorba doar de pregătirea statelor din prima linie, ci pregătirea tuturor”.

Sursă: Financial Times

Foto: Vladyslav Musiienko | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday