Autoritatea Parcului Marin al Marii Bariere de Corali a informat, săptămâna trecută, că în urma unor monitorizări aeriene efectuate la peste o mie de recife de corali, s-a constatat că mai mult de jumătate dintre acestea suferă de un nivel ridicat sau foarte ridicat de albire. De asemenea, în urma monitorizării s-a observat că aproximativ 10% din recifele din sud au atins un nivel extrem de albire.

Experții au atras atenția că este a cincea oară în ultimii opt ani când sistemul de recifuri de corali, care se întinde pe 2.300 de kilometri, se confruntă albirea în masă din cauza temperaturii ridicate a apei. Conform raportului, temperatura apei mării a fost cu 0,5 – 1,5 grade mai ridicată decât se estima pentru această perioadă a anului, iar cercetătorii au observat că albirea coralilor din partea de sud a recifului s-a extins mai jos decât în anii anteriori. 

Unul dintre experții care au contribuit la întocmirea raportului a spus că impactul albirii a fost extins în 16 locuri noi, afectând speciile de corali care au fost de obicei rezistente la acest fenomen. Unii corali au început chiar să moară, ceea ce se întâmplă de obicei la câteva săptămâni sau luni distanță de la momentul în care procesul de albire începe.

Coralii se albesc atunci când temperatura apei devine prea ridicată, din cauză că aceștia încep să își elimine algele pe care le depozitează la nivelul țesuturilor și care sunt responsabile pentru procesul de hrănire, dar și pentru asigurarea culoarii coralilor. Ca urmare a acestui fenomen, coralii nu mai sunt capabili să se hrănească, iar scheletul alb de calciu devine vizibil. Dacă temperaturile ridicate ale apei nu persistă o perioadă îndelungată, coralii pot supraviețui, în caz contrar, însă aceștia mor.

Conform lui Terry Hughes, profesor universitar și cercetător în domeniul albirii coralilor, studiile arată că acesta este “cel mai răspândit și cel mai grav fenomen de albire în masă înregistrat vreodată în Marea Barieră de Corali”. Hughes a declarat, de asemenea, că gravitatea situației este comparabilă cu cea din 2016 , când a fost înregistrat primul fenomen grav de albire în masă numai că de data aceasta suprafața afectată este mult mai mare. 

Cel mai mare sistem de recif de corali din lume, Marea Barieră de Corali din Australia, a intrat în Patrimoniul Mondial în 1981. Acesta fost afectat de șapte episoade de albire în masă din 1988 și până acum, dintre care cinci au fost înregistrate doar în ultimul deceniu. 

Sursă: The Guardian 

Sursa hartă: @JezRoff | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday