Specialiștii consideră că fenomenele de albire în masă din 2016 și 2017 au fost cele care au afectat cel mai mult ecosistemul, și fac apel la acțiuni imediate pentru a stopa emisiile de seră. În martie, oamenii de știință au anunțat că reciful a suferit al treilea eveniment de albire în masă din ultimii cinci ani.

În cadrul procesului de albire în masă, sunt deteriorate algele calcaroase microscopice, organisme vii care le oferă energie și culoare coralilor. Fenomenul este reversibil, dar poate dura și zeci de ani.

„Studiul nostru arată că acum capacitatea Marii Bariere de a se regenera este compromisă, dacă ne raportăm la trecut, pentru că există din ce în ce mai puțini corali tineri, iar coralii bătrâni, și ei puțini, mor” explică dr. Andy Dietzel.

Anul trecut, autoritățile australiene au confirmat că intervenția omului afectează cel mai mult bunăstarea recifului. Gazele cu efect de seră și încălzirea globală au dus la încălzirea apelor mărilor, care la rândul lor omoară coralii. Și deșeurile de pe fundul mării acționează ca niște paraziți care sugrumă ecosistemul.

Marea Barieră de Corali se întinde pe 2.300 de kilometri și a intrat în Patrimoniul Mondial în 1981.

Sursa: BBC

Sursă foto: Daniel Pelaez Duque/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday