Banca Centrală Europeană a decis, joi, să mențină dobânda de referință la nivelul actual, de 4% pe an, în linie cu așteptările analiștilor, care estimează că o reducere a ratei dobânzii ar putea avea loc în iunie, ținând cont de încetinirea bruscă a inflației și rezultatele economice slabe.

Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să mențină cele trei rate cheie ale dobânzilor BCE neschimbate. Informațiile primite au confirmat în linii mari evaluarea anterioară a Consiliului guvernatorilor cu privire la perspectivele inflației pe termen mediu. Inflația a continuat să scadă, pe fondul scăderii prețurilor la alimente și bunuri. Condițiile de finanțare rămân restrictive, iar creșterile anterioare ale ratelor dobânzii continuă să afecteze cererea, ceea ce contribuie la scăderea inflației. Dar presiunile interne ale prețurilor sunt puternice și mențin inflația serviciilor la un nivel ridicat”, arată BCE în comunicat.

Totuși instituția europeană transmite semnale și mai puternice că va începe să reducă dobânzile de referință, în cazul în care inflația va continua să scadă: ”Consiliul guvernatorilor consideră că ratele cheie ale dobânzilor BCE sunt la niveluri care aduc o contribuție substanțială la procesul de dezinflație în curs. Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor se vor asigura că ratele sale de politică vor rămâne suficient de restrictive atât timp cât este necesar”.

Instituția a încheiat un ciclu dur de zece majorări ale indicatorilor-cheie, la ședința din septembrie, de la care nu a mai operat schimbări. Ținta BCE este o inflație de 2%, despre care spune că ar putea fi atinsă în 2025.

Surse: BCE, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday