Agenția rusă Roscosmos a transmis că racheta, care a decolat de la cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat, a plasat o încărcătură de test pe orbita joasă a planetei. Lansările de marți și miercuri au fost amânate, din cauza unor defecțiuni la un sistem de presurizare, respectiv la un sistem de control al aprinderii motorului. 

Potrivit Reuters, exercițiul de astăzi are scopul de a sublinia ambiția Rusiei de a deveni o putere spațială majoră, dar și importanța în creștere a cosmodromului.

Rusia a început proiectul Angara la câțiva ani de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991, și implica dezvoltarea unui vehicul de lansare spațială care să asigure accesul în spațiu chiar și fără ajutorul cosmodromului Baikonur, pe care Rusia îl închiriază de la Kazahstan. Primul zbor de test Angara-A5 a avut loc în 2014, iar următorul a urmat în 2020. 

Cu această lansare început testele de proiectare a zborului complexului de rachete spațiale Amur, cu vehiculele de lansare de clasă grea Angara, pe Vostochny”, a transmis Roscosmos. Agenția Spațială a Rusiei a mai precizat că Angara-A5 este mult mai ecologică decât Proton M ca rachetă de transport greu, care este în funcție de la mijlocul anilor 1960. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday