Simon Stiell, secretarul executiv al Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice, a declarat că următorii doi ani sunt “esențiali pentru salvarea planetei noastre. Încă mai avem o șansă de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, prin introducerea unei noi generații de proiecte climatice naționale. Dar avem nevoie de aceste planuri acum”. El a cerut grupului celor mai industrializate 20 de state (G20), responsabil pentru 80% din emisiile globale de carbon, să acționeze urgent.

Oamenii de știință spun că reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este crucială pentru a opri creșterea temperaturilor peste nivelul de 1,5 grade Celsius. Cu toate acestea, anul trecut, emisiile poluante la nivel mondial au ajuns la un nivel record, iar actualele angajamente privind reducerea poluării abia dacă ar face o diferență, scrie Reuters.

Principala sarcină a summitului climatic al ONU din acest an, care va avea loc la Baku, în Azerbaidjan, este un acord care să includă un nou obiectiv de finanțare pentru proiecte climatice, pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare.

În ultimii doi ani, aceste summit-uri au luat amploare, cu aproape 84 de mii de oameni participând la ediția din 2023, de la Dubai. Stiell a declarat că și-ar dori ca viitoarele reuniuni să fie mai restrânse și să prioritizeze atingerea unor rezultate, după rundele de negocieri. Oficialul a solicitat, de asemenea, mai multe fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea datoriilor, finanțarea mai ieftină a țărilor în curs de dezvoltare și identificarea unor noi surse de finanțare, cum ar fi impunerea unei taxe pe emisiile din transportul maritim.

Sursă: Reuters

Foto: X/@simonstiell

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday