Estimările guvernului canadian se bazează pe faptul că temperaturile înregistrate în această perioadă sunt mai ridicate decât în mod obișnuit, ca urmare a manifestării fenomenului climatic El Niño. De asemenea, pe perioada iernii, țara s-a confruntat cu temperaturi mai calde decât în ​​mod normal și cu secetă, care au creat contextul favorabil unui nou sezon de incendii puternice. 

Totuși, anul trecut, Canada a suferit cel mai rău sezon din istoria sa în ceea ce privește incendiile de vegetație. Au fost înregistrate oficial peste 6.600 de incendii, arzând 15 milioane de hectare, o suprafață de aproximativ șapte ori mai mare decât media anuală. Opt pompieri au murit și 230.000 de persoane au fost evacuate din casele lor.

Fumul rezultat în urma incendiilor a ajuns până în SUA, în iunie anul trecut, acoperind porțiuni din Coasta de Est și zona central nordică, Midwest. New York a înregistrat la acel moment cea mai proastă calitate a aerului de până atunci, fiind declarat, pentru scurt timp, cel mai poluat oraș din lume. 

Incendiile de vegetație nu sunt neobișnuite în Canada, însă în ultima perioadă, acestea au fost mai puternice din cauza schimbărilor climatice, avertizează specialiștii. Anul acesta, autoritățile se așteaptă ca sezonul incendiilor să înceapă mai devreme și să se termine mai târziu. 

Cu căldura și seceta din toată țara, ne putem aștepta ca sezonul incendiilor să înceapă mai devreme și să se termine mai târziu și, potențial, să fie mai exploziv”, a declarat ministrul canadian responsabil cu pregătirea pentru situații de urgență. Oficialul a mai spus și că deși este imposibil de prevăzut ce va urma, în mod cert “incendiile de vegetație vor reprezenta o provocare semnificativă pentru Canada în viitor, pe măsură ce impactul schimbărilor climatice continuă să se intensifice”.

Ottawa a alocat 187 de milioane de dolari americani pentru a achiziționa echipamente noi pentru pompieri, în următorii cinci ani. De asemenea, s-a angajat să antreneze încă 1.000 de pompieri la nivelul țării. Anul trecut, Canada a beneficiat de sprijinul a peste cinci mii de pompieri din alte țări precum Africa de Sud și Spania, iar peste două mii de militari au ajutat și ei la stingerea incendiilor.

Surse alternative: The Guardian, CBS News, Forbes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday