Opinia Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) a fost argumentată prin analizarea acțiunilor Rusiei în cadrul cărora încearcă să pună sub semnul întrebării suveranitatea și acțiunile guvernelor pro-occidentale din Europa. În cel mai recent caz, guvernatorul regiunii pro-ruse Găgăuzia, Evghenia Guțul, a susținut că oficialii români controlează guvernul moldovenesc.

Guvernatorul a declarat, pe 8 aprilie, în cadrul unui interviu la postul de televiziune de stat rus “Pervyi Kanal” că, dacă Găgăuzia va începe procesul de secesiune față de Moldova, va exista o reacție nu doar din partea guvernului moldovenesc de la Chișinău, ci și de la București. În acest context, Guțul a susținut că Bucureștiul “controlează” guvernul Republicii Moldova. De asemenea, a spus că este posibil ca autoritățile moldovenești să răspundă la secesiunea Găgăuziei cu “declarații zgomotoase, amenințătoare” sau pot trimite trupe în Găgăuzia. Acestea, însă, nu sunt primele declarații de acest fel ale guvernatorului Găgăuziei. Pe 5 aprilie, a spus că Găgăuzia va începe “imediat” procesul de părăsire a Moldovei, dacă aceasta s-ar uni cu România.  

Analiștii ISW consideră că interviul lui Guțul la televiziunea de stat rusă din 8 aprilie are drept scop crearea condițiilor care să justifice o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei, către un public rusofon și pro-rus din Găgăuzia, regiunea separatistă pro-rusă Transnistria și alte regiuni pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și în Rusia însăși. 

Institutul explică faptul că Kremlinul vede, cel mai probabil, eforturile din Moldova ca parte a conflictului geopolitic mai larg pe care Rusia îl duce cu Occidentul. De asemenea, amintește că Moscova a făcut anterior afirmații false conform cărora NATO ar controla Ucraina și că o folosește pentru a amenința Rusia, cu scopul de a submina suveranitatea ucraineană și a justifica invadarea Ucrainei. Kremlinul va continua probabil, adaugă ISW, să argumenteze că diferitele state țintă nu sunt pe deplin suverane pentru a stabili condițiile de informare pentru operațiunile rusești hibride sau convenționale împotriva lor. 

Sursă alternativă: PravdaUA

Foto: X/@EvgheniaGutul

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday