Publicația britanică The Telegraph a aflat că UK contribuie cu 200 de milioane de lire sterline (230 milioane de euro) la o coaliție de țări occidentale care finanțează un plan de 1,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor drone cu inteligență artificială (AI) pentru Ucraina.

Katerina Chernohorenko, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, a declarat că sistemul va face dronele kamikaze ucrainene mai puțin susceptibile la interceptarea electronică a Armatei Ruse, care în ultimul an a dezvoltat sisteme de bruiaj capabile să blocheze comunicația dintre dronă și operatorul uman. Din această cauză, atacurile ucrainene dau uneori greș – dronele, își pierd ținta și aterizează sau se rătăcesc.

“Marea provocare este ultimul kilometru înainte de țintă, care de regulă este tot mai apărată de sistemele rusești de război electronic. Ca să fie mai eficiente, dronele noastre ar trebui să fie ghidate fără operator. Ar trebui să se bazeze pe navigarea vizuală. O numim “țintire pe ultimul kilometru”, în funcție de imagine”, a mai declarat doamna Chernohorenko, pentru The Telegraph.

În acel moment, AI urmează să preia controlul, ghidând drona către eventuala ei țintă, ceea ce ar face inutil bruiajul rusesc care întrerupe legătura cu pilotul uman.

Programul de drone al Ucrainei s-a dovedit tot mai eficient în ultima perioadă, reușind să lovească ținte aflate în Rusia, la peste o mie de kilometri distanță. Totuși, atacarea rafinăriilor rusești a stârnit un protest oficial al SUA, deoarece acest lucru a dus la creșterea prețurilor produselor rafinate.

În același timp, Armata Ucraineană este din ce în ce mai dependentă de drone, pentru a compensa lipsa munițiilor, care sunt chiar mai greu de găsit decât dronele.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday