“Victoria necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo […] Acest lucru se va întâmpla”, a subliniat Benjamin Netanyahu. Acesta a mai declarat, luni, că Israelul “a stabilit o dată” (fără să o menționeze) pentru o operațiune la sol în orașul din sudul Fâșiei Gaza în care se află aproximativ 1,5 milioane de persoane. Înaintea declarației lui Netanyahu, aliații săi de extremă dreapta au avertizat că “mandatul său de premier nu va mai exista”, dacă o astfel de ofensivă este amânată. Orașul a mai fost bombardat, fără a fi desfășurată și o operațiune la sol. 

În ultimele săptămâni, SUA au exercitat presiuni tot mai mari asupra premierului israelian pentru a nu lansa o ofensivă majoră în Rafah, considerat ultimul bastion al Hamas, deoarece orașul adăpostește inclusiv refugiați din restul Fâșiei Gaza. După anunțul lui Netanyahu, Casa Albă a subliniat că “încă se opune” invadării Rafah.

Netanyahu se află sub presiunea partenerilor săi de coaliție de extremă-dreapta, care resping un eventual armistițiu. Anunțul lui Netanyahu coincide și cu faptul că armata israeliană și-a retras majoritatea trupelor din sudul Fâșiei Gaza, susținând că și-a atins obiectivele în zonă, iar acum “se regrupează pentru faza următoare a conflictului”.

Israelul se confruntă cu numeroase critici pe plan internațional, după uciderea a șapte voluntari, inclusiv britanici și americani, dintr-un grup umanitar. În acest context, Marea Britanie a avertizat, prin vocea ministrului său de Externe, că “sprijinul nostru nu este necondiționat (…) Susținem dreptul Israelului de a învinge amenințarea teroriștilor Hamas, dar suntem șocați de vărsarea de sânge și de uciderea unor eroi britanici curajoși care aduceau alimente celor aflați în nevoie”.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday