Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS) a identificat un nor de praf saharian, care a traversat teritoriul Europei de Vest în timpul weekend-ului. Potrivit datelor Copernicus, luni, norul a adus concentrații foarte mari de particule de nisip (PM10), la altitudini de aproximativ 5.000 de metri, în Peninsula Iberică, Franța, Marea Britanie și Germania.

Praful transportat a degradat semnificativ calitatea aerului în unele părți din sudul și estul Spaniei. Unele stații ale serviciului meteorologic spaniol Aemet au înregistrat concentrații ridicate de particule nocive (PM10), de peste 200µg/m3, cu mult peste pragul de 50µg/m3 considerat sănătos.

Mișcarea norului de praf a fost determinată de un front de masă de aer african, care a adus temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă a anului în Europa Centrală. Mark Parrington, cercetătorul principal al CAMS, a declarat că acesta este al treilea nor cu praf saharian din ultimele două săptămâni. Celelalte două evenimente similare au avut loc deasupra Mediteranei și a sudului Europei.

Parrington a adăugat că deși nu este neobișnuit ca praful saharian să ajungă în Europa, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a intensității și a frecvenței acestor episoade, ceea ce ar putea fi atribuit potențial unor schimbări în modul de circulație atmosferică a aerului“.

Sursa: Serviciul Copernicus

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday