One Cotroceni Park este un exponent al evoluției caracterizate de trecerea de la work from home la sistemul hybrid, relocarea companiilor în spații de birouri mai moderne și prietenoase care să atragă angajații să le frecventeze redefinind conceptul de spațiu de lucru și stabilind noi standarde pentru clădirile de birouri contemporane.

One Cotroceni Park este dezvoltat de One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte, de ultimă generație din România. Designul modular, care asigură flexibilitatea, personalizarea și eficiența spațiilor, în funcție de nevoie, atât pentru munca în echipă cât și pentru proiectele individuale, devine aici realitate.

Evoluția spațiilor de birouri: o reorientare către flexibilitate și sustenabilitate

Perioada cubiculelor sau structurilor rigide de birouri este de mult timp depășită. Astăzi, accentul se pune pe spații de lucru flexibile, care se adaptează nevoilor în continuă schimbare ale companiilor și angajaților. Triada flexibilitate – wellbeing – tehnologie reprezintă piatra de temelie a acestei transformări.

Flexibilitatea nu se rezumă doar la spații ajustabile, cu birouri repartizate pe zone deschise, ci presupune crearea unor medii dinamice care să se adapteze stilurilor și preferințelor diverse de lucru. Nu mai este doar un cuvânt la modă, ci un aspect fundamental atunci când vine vorba de clădirile de birouri moderne. Companiile își prioritizează tot mai mult inițiativele ecologice și practicile prietenoase cu mediul pentru a-și reduce amprenta de carbon și a promova responsabilitatea față de planetă, dar și față de angajați. One Cotroceni Park este din nou un exemplu în acest sens prin elementele sale de design sustenabil, sistemele eficiente din punct de vedere energetic și certificările LEED Platinum și WELL Health and Safety, asigurând un spațiu de lucru care nu doar că facilitează productivitatea, ci și corespunde standardelor privind sustenabilitatea.

“Dacă înainte de pandemie criteriile financiare aveau întâietate, acum observăm că tot mai multe companii caută spații de birouri moderne, certificate la cel mai înalt nivel și cu facilități diversificate în împrejurimi. Putem spune, așadar, că balanța înclină acum către criterii de sustenabilitate și well-being. Mai mult, investitorii străini mizează încă pe România pentru extinderea afacerilor, semn că piața de birouri de la noi a atins un anumit grad de maturitate și este atractivă. Anul trecut, noi am închiriat și pre-închiriat 34.200 mp de spații de birouri și retail, ceea ce indică o cerere solidă pentru medii de lucru sustenabile și de înaltă calitate, pe care One United Properties le oferă. Numărul total de noi locuri de muncă generate în clădirile deținute de One este de aproximativ 2.100, incluzând poziții noi lansate pe piața locală de giganți globali precum Siemens Energy, Ford, Stripe și Bluetweak”, remarcă Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties.

Conceptul flex-well-tech: inovația în definirea spațiilor de birouri

Studiul Deloitte 2024 Global Human Capital Trends introduce conceptul de sustenabilitate umană, care se referă la eforturile angajatorilor de a crea un mediu durabil din punct de vedere al capitalului uman, care poate susţine dezvoltarea întregii forţe de muncă şi care se concentrează pe sănătate, pe bunăstare şi pe sentimentul de apartenenţă. Infrastructura (de la birourile propriu-zise la restul facilităților) pe care companiile o pun la dispoziția angajaților influențează aceste aspecte, cu impact direct pe retenția și motivația echipelor.

Pentru peisajul de birouri din București, One Cotroceni Park este exponentul perfect al conceptului flex-well-tech, care pune accent pe combinația dintre flexibilitate, starea de bine a angajaților și tehnologie. Flexibilitatea este încorporată în fiecare aspect al spațiului de lucru, de la zone deschise, ajustabile, la aranjamente flexibile ale mobilierului.

Angajații au libertatea de a alege unde și cum lucrează, fie că este vorba de o zonă de lounge colaborativ, un spațiu liniștit, potrivit pentru sarcini care necesită concentrare sau o zonă comună pentru sesiuni de brainstorming. În plus, echipele au acces la o gamă de facilități și servicii concepute pentru a promova starea de bine fizică, mintală și emoțională: de la centre de fitness și camere de meditație, până la opțiuni sănătoase de luat masa și spații recreative în aer liber.

Tehnologia se adaugă acestui ecosistem și funcționează ca un facilitator, integrându-se în mod transparent în structura spațiului de lucru pentru a optimiza activitățile și a îmbunătăți experiența utilizatorului. De la sisteme inteligente de gestionare a clădirii, până la instrumente avansate de comunicare, One Cotroceni Park folosește tehnologia pentru a stimula eficiența angajaților. Ba chiar există companii chiriașe la One Cotroceni Park care au instalate biciclete ce generează curent electric atunci când sunt pedalate.

One Cotroceni Park se remarcă în sectorul imobiliar de birouri și ca un centru în continuă dezvoltare pentru companiile de tehnologie, unele dintre cele mai exigente atunci când vine vorba de alegerea unei clădiri de birouri care să ofere toate facilitățile, la cele mai înalte standarde, și care să motiveze angajații. Business park-ul a atras atenția liderilor din industrie prin faptul că oferă nu numai spații de lucru, ci și o experiență integrată pentru viața profesională și cea personală, companii precum Bluetweak, Conectys, Siemens Energy, Bittnet, Sennder, SII Romania, Medialine sau Stripe Romania fiind deja chiriașe aici.

Regenerare urbană și facilități integrate: o abordare holistică a conceptului work-life balance

“One Cotroceni Park este mai mult decât un spațiu unde vii să muncești, este un veritabil ecosistem gândit să creeze experiențe complexe angajaților și să ducă la o performanță mai bună a organizațiilor.  Angajamentul nostru față de inovație, sustenabilitate și well-being face ca, atunci când companiile aleg One Cotroceni Park ca sediu de birouri, ele să investească de fapt nu numai în birouri de ultimă generație, dar și în cea mai importantă resursă a lor, oamenii. Punând pe primul loc experiența angajaților, creăm medii unde productivitatea crește, creativitatea capătă avânt, iar echipele se dezvoltă. One Cotroceni Park nu este numai o destinație de birouri, este un spațiu care catalizează excelența organizațională și dezvoltarea angajaților”, mai spune Mihai Păduroiu.

Pe lângă spații de birouri sustenabile, One Cotroceni Park oferă și avantajul proximității față de facilități comerciale, cum ar fi o sală de sport ultra-modernă, restaurante și cafenele, magazine, contribuind la atingerea unui echilibru autentic între viața profesională și cea personală. Trendul de a lucra cât mai aproape de casă, apărut în perioada pandemiei, a dus la creșterea cererii pe segmentul de dezvoltări mixte, care să răspundă nevoii angajaților, pe de o parte, de a reduce timpul cu deplasarea între casă și birou, iar pe de alta de a avea acces la o gamă completă de servicii și facilități.

Dezvoltat pe locul fostei platforme industriale Ventilatorul, pe o suprafață de 5,8 hectare, One Cotroceni Park a fost de la bun început gândit să integreze unități rezidențiale, spații comerciale și de birouri, precum și facilități recreative, favorizând un sentiment de comunitate și conectivitate și îmbunătățind astfel calitatea vieții pentru rezidenți și angajați deopotrivă. Mai mult decât un loc de muncă, One Cotroceni Park este expresia conceptului de regenerare urbană, care a revitalizat o întreagă zonă a Bucureștiului și a creat un ecosistem vibrant unde oamenii pot locui, lucra și petrece timp liber de calitate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday