Un ONG cu sediul în Londra, Environmental Investigation Agency, atrage atenția că mari cantități de gaze refrigerante sunt introduse ilegal în Europa. În urma unei anchete care a durat doi ani, EIA a constatat că agențiile de aplicare a legii din întreaga Uniune Europeană se străduiesc să combată transporturile ilicite care vin prin Turcia, Rusia sau Ucraina, iar contrabandiștii recurg la tactici din ce în ce mai sofisticate pentru a se sustrage de la detecție.

Este încă destul de ușor să găsiți hidrofluorocarburi ilegale pe piața europeană. Există semne că comercianții își adaptează metodele, că devin un pic mai pricepuți în încercarea de a se sustrage autorităților”, a declarat un activist din cadrul ONG-ului.

Gazele refrigerante sunt hidrofluorocarburi, o gamă de substanțe chimice utilizate mai ales pentru răcire, care nu dăunează stratului de ozon, însă al căror efect de seră poate fi de câteva mii de ori mai puternic decât al dioxidului de carbon.

Țările europene și alte țări industriale s-au angajat să reducă consumul de hidrofluorocarburi cu 85%, din 2012 până în 2036. Pentru a realiza reducerea treptată, producătorilor și consumatorilor autorizați de hidrofluorocarburi li se atribuie cote care sunt reduse treptat. China este cel mai mare producător de hidrofluorocarburi din lume, cu 39 de producători autorizați, cărora li s-au acordat permise de producție echivalente a 185 milioane de tone de CO2 anul acesta.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday