Image

Rafael Grossi, directorul general al agenției, a scris pe X că nu una ci trei drone au lovit duminică centrala, iar o persoană a murit în urma atacului. “Aceasta este o încălcare clară a principiilor de bază pentru protejarea centralelor nucleare. Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major și trebuie să înceteze imediat”, a mai scris Grossi. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a numit atacul “un incident grav, cu potențial de a submina integritatea sistemului de izolare al reactorului”.

CN Zapoijie are șase reactoare, toate oprite, în proces de răcire, și este cea mai mare din Europa. AIEA a subliniat că daunele la instalația nucleară ucraineană (dar controlată de ruși) “nu au compromis siguranța nucleară”. “Bombardarea CN Zaporijie și a infrastructurii sale este inacceptabilă. Nicio centrală nucleară din lume nu este proiectată să reziste la lovituri în plin”, se mai arată în comunicatul AIEA, o structură a ONU.

Potrivit autoritățile ruse, o primă dronă a lovit un camion care aproviziona cu alimente, a doua a căzut în zona portului instalației, dar o a treia a explodat la impactul cu cupola unuia dintre reactoarele oprite.

Ucraina a negat orice implicare în atac, purtătorul de cuvânt al Armatei Ucrainene declarând pentru PravdaUA că “statul agresor pune din nou în pericol instalația nucleară, civilii și mediul din întreaga Europă”.

Pe Frontul de Sud, acolo unde se află CN Zaporijie, operațiunile militare sunt în acest moment relativ statice, cele două armate bombardându-se reciproc. Centrala a fost ocupată de ruși și se află în stânga Niprului. Ruperea barajului de la Nova Kakhovka (aruncat în aer din interior de Rusia), în vara anului 2023, a dus la scăderea apei de răcire în iazul centralei sub nivelul optim.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday