Într-un interviu acordat CNN, Fumio Kishida a declarat că “în timp ce asistăm la agresiunea Rusiei în Ucraina, la conflictul din Orientul Mijlociu, precum și la situația din Asia de Est, ne regăsim astfel într-un punct de cotitură istoric. Acesta este motivul pentru care Japonia a luat decizia de a-și consolida în mod fundamental capacitățile de apărare și am schimbat foarte mult politica de securitate”.

Premierul japonez a subliniat că, în fața provocărilor tot mai mari în materie de securitate, alianța dintre Japonia și SUA devine “din ce în ce mai importantă“. Fumio Kishida va călători miercuri la Washington, unde va fi primit de președintele Joe Biden. Premierul Japoniei se va adresa, de asemenea, parlamentarilor americani, cu ocazia unei sesiuni comune a Congresului și va participa la primul summit trilateral, între Japonia, SUA și Filipine.

De la preluarea mandatului în 2021, premierul Fumio Kishida a condus o schimbare radicală a posturii de apărare a Japoniei, îndepărtându-se de constituția pacifistă impusă de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial. Cheltuielile alocate sectorului Apărării au fost majorate la 2% din PIB până în 2027, iar guvernul a achiziționat armament ofensiv.

Întrebat de reporterii CNN despre această schimbare, Fumio Kishida a subliniat mediul de securitate “sever și complex” care înconjoară Japonia: “Există în vecinătatea noastră țări care dezvoltă rachete balistice și arme nucleare, iar altele care își dezvoltă capacitățile de apărare într-un mod opac. De asemenea, există o încercare unilaterală de a schimba ordinea, prin forță, atât în Marea Chinei de Est, cât și în Marea Chinei de Sud”, a explicat premierul japonez.

Întâlnirea de săptămâna viitoare dintre premierul japonez și președintele SUA are loc, de asemenea, în contextul în care ambii lideri se confruntă cu situații delicate pe plan intern. Popularitatea lui Fumio Kishida în rândul populației a scăzut, în principal ca urmare a scandalurilor în care este implicat partidul său, iar în SUA temerile că Donald Trump va obține un nou mandat la Casa Albă sunt în creștere.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday