Ziarele belgiene publică, duminică dimineața, o scrisoare deschisă, semnată de 140 de militanți ai organizației Les Chercheurs D’air, pentru introducerea unei zone de restricție în centrul Bruxelles care ar implica interzicerea sau taxarea accesului autovehiculelor, în funcție de norma de poluare.

“În fiecare an, peste 900 de locuitori din Bruxelles mor prematur din cauza calității proaste a aerului”, se arată în scrisoare, care explică faptul că aerul orașului este afectat de congestionarea traficului, un nivel ridicat de mașini ce aparțin firmelor sau instituțiilor, precum și de rețeau de autostrăzi ce implică două șosele de viteză prin centrul orașului.

Potrivit cercetării IS Global, Bruxelles-ul este clasat pe locul al optulea, după poluarea cu dioxid de azot, din cele peste 800 de orașe europene mari . Capitala Uniunii Europene este, de asemenea, pe locul 308 din 858 de orașe după poluarea cu particule fine PM2,5 (praf), care pot ajunge adânc în tractul respirator. Acestea pot ajunge în fluxul sanguin, crescând riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, naștere prematură, tulburare de deficit de atenție la copii sau diabet.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Danieldep | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday