Pellegrini (foto) a obținut peste 53% din voturi, față de 47% pentru candidatul pro-european Ivan Korcok. Fost prim-ministru și aliat al premierului Robert Fico, Pellegrini și-a exprimat în mai multe rânduri orientarea pro-rusă. Considerat “mai moderat” decât Fico, acesta a declarat sâmbătă că alegerea sa “nu va însemna o grabă pentru o schimbare fundamentală în politica externă”, susținând că Slovacia va continua să fie “un membru puternic al UE și al NATO”. Korcok, candidat independent, fost ambasador în SUA și fost ministru de externe, și-a recunoscut deja înfrângerea și l-a felicitat pe Pellegrini.

Președintele nu deține puteri executive, dar poate face numiri guvernamentale și judiciare, să se opună prin veto la legi și să influențeze dezbaterea publică. Puterea executivă din țară este deținută de premier, iar astfel, odată cu alegerea lui Pellegrini, analiștii remarcă faptul că influența premierului Fico va fi și mai mare. 

Slovacia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei înainte ca Fico să ajungă la putere, în octombrie, când a decis să întrerupă livrările de armament către Kiev. BBC subliniază că odată cu alegerea lui Pellegrini, “Ucraina a pierdut definitiv o voce de sprijin într-o capitală a UE și a NATO”. Președintele încă în exercițiu al Slovaciei este Zuzana Caputova, prima femeie din istoria țării care a ocupat această funcție, dar care a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, în urma unui conflict cu premierul Robert Fico. 

Surse: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday