Prezentă pentru două zile la Guangjou, în China, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a trasnsmis companiilor chineze să oprească orice sprijin material pentru efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei. Anul trecut, schimburile sino-ruse au ajuns la 240 de miliarde de dolari, cu 150% mai mari decât în urmă cu trei ani.

Avertismentul lui Janet Yellen a fost unul explicit, Trezoreria SUA având puterea de a impune sancțiuni împotriva oricăror companii. El vine la câteva zile după ce secretarul de stat Antony Blinken le-a spus miniștrilor de externe ai UE și NATO că Beijingul asistă Moscova “la o scară îngrijorătoare” și oferă “instrumente, contribuții și expertiză tehnică”, potrivit Financial Times. Aceeași sursă precizeasză că Blinken a oferit chiar detalii, China furnizând Rusiei echipamente optice și componente pentru programul său spațial, care “nu numai că ajută agresiunea Rusiei în Ucraina, dar amenință alte țări”.

Țările occidentale au impus zeci de runde de sancțiuni și embargouri comerciale împotriva Rusiei în încercarea de a-i paraliza economia și de a opri războiul împotriva Ucrainei, care durează de doi ani. Totuși, Kremlinul a reușit nu numai să organizeze rute de export pentru hidrocarburile sale, ci și să-și asigure componente critice, de producție occidentală, pentru munițiile, rachetele și armamentul utilizat pe front.

FT mai arată că țările occidentale sunt “destul de speriate” de capacitatea Rusiei de a crește semnificativ producția de armament. Aparent, secretarul de stat american le-a cerut aliaților europeni să pună presiune pe China, ale cărei firme depind de exportul pe piața europeană, pentru a opri sprijinul pentru Rusia.

“Vedem cum China susține economia de război a Rusiei, furnizând echipamente cu dublă utilizare, teoretic pentru bunuri civile, dar care ajung și în industria militară rusească. În schimb, Moscova își ipotechează viitorul Beijingului”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, joi, după discuțiile cu Blinken.

Marți, președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele chinez Xi Jinping, transmițându-i același avertisment. În februarie anul trecut, SUA și-au informat de asemenea aliații europeni că Rusia primește asistență militară de la China, dar unele țări au spus că “nu li s-au oferit dovezi solide”.

Sursa: FT.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday