Conform rechizitoriului văzut de FT, Egisto Ott, fost polițist și angajat al Biroului Federal pentru Protecția Constituției și Contraterorism (BVT), desființat în urmă cu câțiva ani, este acuzat că și-a folosit autorizația de securitate pentru a solicita informații confidențiale de la alte autorități polițienești europene, inclusiv cele din Marea Britanie și Italia, despre persoane pe care Moscova era interesată să le urmărească.

Ott ar fi folosit, de asemenea, Sistemul de Informații Schengen pentru a monitoriza mișcările jurnaliștilor anti-Kremlin, ale disidenților ruși, dar și ale altor spioni ruși. De exemplu, este bănuit că a oferit rușilor date despre locuința, familia și cunoștințele unui jurnalist care a investigat otrăvirea spionului rus Skripal. În aceeași perioadă, casa jurnalistului respectiv din Viena a fost spartă, iar din aceasta au fost luate doar un laptop și câteva stickuri USB.

Ott este acuzat că lucra direct cu Jan Marsalek, spion al Rusiei și fost director al companiei germane Wirecard, căutat pentru că a fi finanțat ilegal operațiunile secrete ale Moscovei din întreaga lume și a oferit asistență grupului de mercenari Wagner. De asemenea, rechizitoriul arată că Ott pregătea diferite “analize” pentru serviciile secrete rusești, în care explica cum agenții ruși ar putea evita să fie depistați și arestați pe teritoriul UE. Aceste analize, mai arată FT, erau folosite ulterior de Marsalek pentru pregătirea unor asasinate.

Totodată, Ott i-ar fi dat lui Marsalek conținutul integral al telefoanelor mobile a trei oficiali din cadrul Ministerului de Interne al Austriei. “Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au fost scăpate în Dunăre din greșeală în timpul unei excursii cu barca. Acesta a copiat conținutul acestora și le-a transmis lui Marsalek, care a cerut ca informațiile sensibile să fie transferate direct la Moscova pentru analize suplimentare”, arată rechizitoriul citat de Financial Times.

Egisto Ott a fost reținut săptămâna trecută pentru spionaj. La acel moment, procuratura nu a oferit detalii legate de natura acuzațiilor de spionaj împotriva lui Ott, ci doar a precizat că se referă la abuz în serviciu în detrimentul Austriei. 

Sursa: FT

Foto: PX_Media | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday