Cu sediul în Oxfordshire (UK), Space Solar a luminat un panou cu numele companiei, format din mai multe LED-uri și alimentat doar cu energie transmisă prin “Wi-Fi”. Tehnologia a fost testată acum în laborator, iar echipa Space Solar va începe să dezvolte, în următorii trei ani, un satelit numit Cassiopeia, care se va roti după Soare și va transmite constant energie către Pământ, unde vor fi fixate mai multe dispozitive de recepție, susține compania.

În timp, energia va fi captată în spațiu de ferme solare formate din sateliți plasați pe orbita Pământului și dotați cu panouri solare și sisteme de oglinzi. Energia captată va fi convertită în unde radio de înaltă frecvență și reconvertite apoi în energie, pe Pământ. Este esențial ca satelitul să capteze și să transmită energie continuu, pentru a asigura alimentarea fără întrerupere, ceea ce înseamnă că el trebuie să se rotească permanent după Soare.

Captarea energiei solare direct din spațiu este de 40 de ori mai eficientă decât pe Pământ, deoarece lumina solară nu este reflectată sau absorbită de atmosferă, iar producția nu depinde de faptul că pe Pământ este zi sau noapte.

Cu prototipul satelitului Cassiopeia ce urmează să fie lansat în următorii ani, echipa Space Solar plănuiește să alimenteze mai întâi necesarul de energie al unei locuințe. Apoi va urma o versiune mai mare a acestuia, până în 2029, care ar putea alimenta un sat, susține compania.

Un raport realizat de firma de consultanță în inginerie Frazer Nash și de London Economics a estimat că o centrală solară spațială ar putea fi funcțională în spațiu până în 2040 sau chiar mai devreme. Aceasta ar putea produce 800 TWh pe an cu o investiție de peste 23 de miliarde de euro. La acest nivel, prețul ar fi va fi de 70 de euro pe MWh, similar cu cel al curentului produs acum prin alte tehnologii regenerabile.

Martin Soltau, fondatorul companiei Space Solar, spune că este în negocieri cu SpaceX pentru a folosi Starship la construirea fermei solare spațiale, pentru că ar fi nevoie de 68 de lansări pentru a transporta pe orbită componentele acesteia.

Ideea de a capta energia solară direct din spațiu și de a o trimite ulterior pe Pământ a apărut încă din anii 1970, însă până acum nu a existat tehnologia necesară. Europa, China și SUA studiază, de asemenea, energia solară din spațiu, iar Universitatea Xidian din China și-a stabilit ca obiectiv pentru 2028 realizarea unei centrale solare în spațiu.

Surse: Sky News, The Telegraph 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday