Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 4 aprilie 2024, a hotărât următoarele:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În ceea ce privește inflația, Banca Națională precizează că rata anuală a crescut în linie cu previziunile. În ianuarie 2024 s-a situat la 7,41%, de la 6,61% în decembrie 2023, și s-a redus în februarie la 7,23%.

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie ușor mai ridicată decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare, precum și pe fondul decelerării creșterii prețurilor importurilor și al ajustării descendente graduale a anticipațiilor inflaționiste pe termen scurt. Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei inflației continuă să decurgă totuși din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susținerii procesului de consolidare bugetară, precum și din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar și din evoluția cotației țițeiului”, informează BNR.

Ultima dată, BNR a majorat dobânda de referință în ianuarie 2023, iar pe tot parcursul anului trecut a menținut-o la 7%. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday