Politico a obținut o scrisoare semnată de liderii partidului extremist Alternativa pentru Germania (AfD), în care aceștia îl presează pe Petr Bystron, purtătorul de cuvânt al partidului pe teme de politică externă, să comenteze informațiile apărute în presa cehă, potrivit cărora a acceptat 25.000 de euro de la o rețea pro-rusă care încearcă să influențeze opinia publică europeană înaintea alegerilor. 

Mai exact, liderii partidului său îi cer lui Petr Bystron să trimită biroului formațiunii politice o declarație scrisă până joi la ora 14.00, în care să detalieze orice implicare într-o astfel de schemă. Politicianul german a declarat pentru mai multe ziare locale că “nu a acceptat niciun ban pentru a susține poziții pro-ruse” și a cerut oficialilor cehi din domeniul sercurității să furnizeze dovezi.

Politico scrie că scrisoarea adresată lui Bystron este primul semn al unor consecințe politice semnificative ale așa-numitului scandal “Russiagate”, în care politicieni din mai multe țări europene sunt acuzați că au fost plătiți de o rețea media pro-rusă numită “Vocea Europei” pentru a susține în public discursuri ale Kremlinului, inclusiv despre războiul din Ucraina.

Petr Bystron a fost acuzat de autoritățile cehe, care au transmis că se bazează pe investigațiile serviciilor de informații. Europa este foarte vulnerabilă la influența rusă, așa că trebuie să lucrăm mai mult pentru a ne apăra, a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul ceh de Externe. Politicienii europeni, inclusiv liderul partidului Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European ca mărime, au cerut demararea imediată a unei anchete care să vizeze activitatea rețelei “Vocea Europei”. Compania susținută de rusia a filmat anterior un talk-show în clădirea Parlamentului European, cu invitați de extremă dreapta și eurosceptici. 

Până în prezent, Bystron este singurul politician european care al cărui nume a fost asociat cu organizația rusă. Potrivit rapoartelor mass-media, care citează informări ale oficialilor cehi de contrainformații, agențiile cehe se află în posesia unor înregistrări audio în care Bystron poate fi auzit acceptând o plată în schimbul prestării unor servicii pentru Vocea Europei. 

Partidul AfD, care a obținut 18% în sondajele Politico privind intenția de vot la următoarele alegeri europarlamentare, este cunoscut pentru viziunile dure, anti-imigrație, anti-europene și pro-Kremlin. Formațiunea politică a criticat, de exemplu, sprijinul occidental acordat Ucrainei. 

Deși mai mulți diplomați europeni și-au exprimat dorința de a sancționa organizația pro-rusă, o propunere oficială în acest sens nu a fost încă înaintată statelor membre UE. Orice guvern european poate propune ca sancțiunile naționale să fie extinse la nivelul UE, dar procedurile nu sunt publice, iar un astfel de demers ar putea dura de la două săptămâni până la câteva luni.

Sursa: Politico 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday