Cu mai bine de două săptămâni înainte de atentatul terorist de la Moscova, autoritățile americane au informat că Crocus City Hall, o locație populară pentru concerte, este potențială țintă a teroriștilor de la ISIS. Informațiile precise transmise de către SUA contrazic afirmațiile Moscovei potrivit cărora avertismentele americane au fost prea generale pentru a ajuta la prevenirea atacului.

Publicația americană Washington Post scrie că identificarea precisă de către SUA a sălii Crocus drept viitoare țină a atacului, lucru neraportat până acum, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care au reacționat autoritățile de la Moscova, care nu au luat măsuri suplimentare pentru a proteja locația unde a avut atentatul terorist, în urma căruia 140 de persoane au murit. 

Atentatul, primul din ultimii 20 de ani din Rusia, a fost revendicat de ISIS-K (sau Statul Islamic-Khorasan). Oficialii americani au declarat public că gruparea ”poartă singura responsabilitate” pentru atac, însă președintele rus Vladimir Putin a încercat să arunce vina asupra Ucrainei și aliaților săi. Liderul rus însuși a respins public avertismentele SUA cu doar trei zile înainte de atacul din 22 martie, numindu-le ”șantaj total” și încercări de ”intimidare și destabilizare a societății noastre”. Reamintim, inclusiv Alexandr Lukașenko, aliatul lui Putin, l-a contrazis pe Putin și a precizat că teroriștii plănuiau să fugă în Belarus, nu în Ucraina, așa cum pretindea Kremlinul.

Sursă: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday