New York Times a consultat foști și actuali oficiali militari și din serviciile secrete ale SUA, după ce aviația israeliană a bombardat consulatul iranian de la Damasc (Siria), luni seara. În atac au fost uciși șapte ofițeri, între care trei generali de top, ai Forțelor Quds, aripa de informații și acțiuni neconvenționale a Gărzilor Revoluționare ale Iranului, iar toți experții consultați sunt de acord că acțiunea israeliană a dat o lovitură serioasă acestora, nu numai la nivel operațional, prin eliminarea unor factori de comandă, dar și prin mesajul transmis acestora – că nu sunt în siguranță niciunde și că vor continua să fie vânați și vizați de atacuri și atentate.

Lovitura este atât de gravă pentru Iran, încât oficialii americani înclină să creadă că acesta se va vedea nevoit să riposteze, printr-o escaladare a atacurilor asupra Israelului și a aliaților săi din regiune, fie direct, fie prin interpuși. De altfel, SUA au informat Iranul că nu au avut cunoștiință înainte și nu au fost implicate în bombardamentul asupra consulatului de la Damasc. Totuși, Iranul a susținut că acesta a fost executat de avioane invizibile F-35, furnizate armatei israeliene de SUA.

Ralph Goff, un fost senior CIA care a lucrat în Orientul Mijlociu, a numit atacul Israelului “incredibil de nesăbuit”. “Va duce doar la escaladarea situației, ceea ce este foarte periculos pentru trupele americane din regiune, care ar putea fi vizate în atacuri de represalii ale intermediarilor Teheranului”, a spus domnul Goff.

Trupele americane aflate în sud-estul Siriei au doborât marți o dronă de atac, prima acțiune de acest fel a milițiilor susținute de Iran împotriva trupelor americane din Irak sau Siria, după aproape două luni de liniște. Nu au fost raportate răniți sau pagube.

“În războiul din umbră dintre Iran și Israel, Siria este de ani de zile un teren cheie pentru Israel, care încearcă să prevină mutarea unor capacități iraniene de atac mai aproape de granițele sale. Atacul de luni reprezintă o escaladare semnificativă și riscă să răstoarne o regiune deja instabilă într-un război la scară largă”, mai arată analiza NY Times, citând-o pe Dana Stroul, fost oficial de top al Pentagonului în Orientul Mijlociu. “Întrebarea acum este dacă Iranul va răspunde într-o manieră care detensionează situația sau va urca și mai mult pe scara de escaladare”, a mai spus ea.

Analiza integrală pe NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday