Potrivit unui comunicat de presă al FSB, microbuzul a fost oprit de ofițerii vamali ruși la punctul de trecere a frontierei Ubylinka, de la granița cu Letonia. În urma unei inspecții, autoritățile ruse au descoperit explozibili și componente suficiente pentru fabricarea a aproape 30 de dispozitive explozive improvizate ascunse în icoane și obiecte religioase.

Mai exact, FSB informează că a confiscat 70 de kilograme de explozibili pe bază de hexogen (o substanță explozivă foarte puternică), 91 de detonatoare electrice, baterii, circuite imprimate (PCB) cu slot pentru cartela SIM, precum și părți ale unui lansator de rachete RPG-7. Purtătorul de cuvânt al FSB a declarat că explozibilii sunt “de fabricație externă”, fără a menționa o țară de origine. 

Documentele care însoțeau încărcătura indicau că produsele ar fi provenit din Ucraina și ar fi trecut prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia în drum spre Rusia. Șoferul a fost arestat și a declarat că ar fi preluat remorca în România, unde a inspectat încărcătura și nu a găsit nimic suspect. Acesta a mai declarat că nu a avut probleme cu controalele vamale în țările prin care a trecut. În videoclipurile postate de FSB și distribuite pe rețelele de socializare, șoferul, care este interogat de ofițerii ruși, pare să vorbească limba rusă.

Un oficial din cadrul Ministerului de Interne a declarat pentru agenția TASS că hexogenul descoperit în icoane “este un exploziv cu 50% mai puternic decât TNT, iar cantitatea confiscată este suficientă pentru a arunca în aer un bloc de apartamente cu cinci etaje”.

Surse: Kyiv Post, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday