Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat: “Trebuie să evităm ca rețelele de spionaj rusești să ne amenințe țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice. Pe de o parte, acuzațiile <<grave>> [împotriva ofițerului asutriac] trebuie să fie abordate de către sistemul judiciar. Pe de altă parte, este necesară o evaluare și o clarificare a situației de securitate a republicii”.

Nehammer a mai transmis că a convocat Consiliul de Securitate Națională, care va avea o reuniune săptămâna viitoare, impulsionat de acuzațiile “grave” împotriva lui Egisto Ott.

Egisto Ott, fost angajat al defunctului Birou Federal pentru Protecția Constituției și Contraterorism (BVT), a fost reținut vineri pentru spionaj, împreună cu o altă persoană. Parchetul din Viena nu a oferit detalii legate de natura acuzațiilor de spionaj împotriva acestuia, ci doar a precizat că se referă la “abuz în serviciu” în detrimentul Austriei.

Un reportaj comun, realizat de Der Spiegel, televiziunea publică germană ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma de investigații rusească The Insider a relatat, luna trecută, că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte din Europa și că i-au transmis informații sensibile lui Jan Marsalek, un om de afaceri suspectat că are legături cu serviciile de informații rusești.

Marsalek, un fost membru al consiliului de administrație al companiei germane de plăți Wirecard, despre care diverși oficiali susțin că a fost folosită pentru a finanța operațiuni secrete rusești, este căutat de poliția germană pentru fraudă.

Sursă: Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday