Update ora 21:40. Hossein Akbari, ambasadorul iranian în Siria, a afirmat că Israel a încălcat dreptul internațional când a atacat consulatul iranian din Damasc și a promis “un răspuns decisiv” din partea țării sale. Potrivit lui, Israel a folosit aeronave de luptă F-35 pentru a lansa, din zona Înălțimilor Golan, rachete asupra clădirii consulatului. La momentul respectiv, el se afla în clădirea ambasadei.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe, a spus că Israel ar trebui tras la răspundere pentru consecințele atacului.

Bloomberg citează informații din presa siriană și iraniană, care l-au identificat pe generalul de rang înalt ca fiind Mohammadreza Zahedi. Acesta a fost șeful forțelor terestre din cadrul Gardienilor Revoluției în anii 2000 și a condus Forța Quds în Siria și Liban, din 2008 până în 2016.

Până acum, Israelul nu a făcut comentarii pe tema atacului, însă Bloomberg arată că în ultimii ani, armata israeliană a lovit, în mod frecvent, ținte de pe teritoriul sirian. Astfel de atacuri au fost intensificate de când Israel este în război cu Hamas, în Fâșia Gaza.

Știrea în formă inițială. Clădirea consulatului Iranului din capitala siriană Damasc a fost distrusă, luni, în ceea ce presa siriană și iraniană descriu ca fiind un atac aerian israelian, într-o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Ministerul sirian al Apărării susține că avioanele israeliene au vizat clădirea consulatului din direcția Înălțimilor Golan, în jurul orei locale 17:00. Acesta a mai transmis că, deși apărarea antiaeriană a doborât o parte din rachetele lansate, unele au reușit să treacă și “au distrus întreaga clădire, ucigând sau rănind pe toți cei aflați înăuntru”

Un oficial libanez din domeniul securității a declarat pentru Reuters că un comandant de rang înalt din Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a fost ucis în cadrul atacului. Televiziunea de stat iraniană a transmis că cinci persoane au decedat, printre care mai mulți diplomați iranieni.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că opt persoane au fost ucise, între care liderul de rang înalt al Forței Quds, doi consilieri iranieni și cinci membri ai Gărzilor Revoluționare.

Ministrul sirian de externe, relatează presa, a condamnat cu fermitate “acest atac terorist atroce” asupra consulatului, care a ucis un “număr de oameni nevinovați”.

Imaginile din mediul online arată cum un fum gros se ridica deasupra ruinelor clădirii consulatului, din apropiere de ambasada Iranului, și cum forțele de intervenție acționau la fața locului. 

De la atacul grupării teroriste Hamas, susținută de Iran, asupra Israelului la 7 octombrie, Israelul și-a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva Hezbollah, susținută de Iran, și a Gărzilor iraniene. Guvernul sirian, împreună cu aliații săi, Iran și Rusia, au acuzat adesea Israelul că încalcă dreptul internațional prin aceste lovituri.

Israelul, care a lovit în mod repetat ținte iraniene în ultimele luni, a refuzat să comenteze acuzațiile. Un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a transmis: “Nu comentăm rapoartele din presa străină”.

Surse alternative: DW, Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday