“Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtășit cu Moscova informații despre un posibil atac terorist de amploare în interiorul Rusiei. Aceste informații au fost obținute în timpul interogatoriilor celor arestați în legătură cu bombardamentele mortale din Iran”, a transmis un oficial citat sub protecția anonimatului de Reuters.

Interogatoriul la care face referire oficialul a fost realizat în contextul unei anchete în cadrul căreia au fost arestate 35 de persoane, acuzate că au pregătit două atacuri cu bombă în 3 ianuarie, în orașul Kerman, în care au fost ucise aproape 100 de persoane. Pe 19 ianuarie, Ministerul iranian de Interne a declarat că a arestat un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a ISIS, cu sediul în Afganistan, aceeași care a revendicat și atacul din Rusia.

ISIS a fost considerată o grupare “învinsă teritorial” în 2017, însă în ciuda acestui fapt, încă mai efectuează atacuri atât în Asia cât și în Europa. ISIS-K este una dintre cele mai dure ramuri ale grupării teroriste.

Un alt oficial consultat de Reuters a spus că informațiile furnizate de Iran au fost totuși ușor inexacte, nefiind oferite detalii despre o dată sau un loc în care un astfel de atac ar putea avea loc. Din informațiile pe care Iranul le deținea, teroriștii ajunseseră deja în Rusia la momentul anunțului. 

SUA au avertizat, de asemenea, Rusia legat de iminența unui atac terorist pe teritoriul său. O a treia sursă citată de Reuters a spus că informațiile americane s-a bazat pe interceptarea conversațiilor dintre militanții ISIS-K. Moscova a negat însă constant că a fost informată de americani, alegând să spună că atacul a fost organizat de ucraineni. Despre avertismentul iranian, nu a făcut până acum nicio declarație.

Reuters notează că Moscovei îi va fi mai dificil să conteste o informație venită de la un aliat, așa cum este Iranul, ceea ce ar putea pune la îndoială capabilitățile serviciilor ruse de informații de a gestiona datele primite și de a preveni alte atacuri pe viitor. Atacul de pe 22 martie a fost unul dintre cele mai mari atentate teroriste efectuate pe teritoriul Rusiei în ultimii 20 de ani, în care au murit peste 140 de persoane.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday